Značaj perlita za gajenje cveća

Gajenje cveća je velika ljubav za mnoge, ali i veliki izazov. Nije dovoljno da samo volimo cveće, već treba da se posvetimo i brinemo o njegovom razvoju. Nadjemo li se u cvećari pred saksijama bujnog cveća, zagolicaće nas isto pitanje: Kako da očuvam cveće da ostane ovako bujno? Odgovor je u sastavu zemljišta u koji se cveće presadjuje.

Ukoliko pokušavamo da se pridržavamo onoga što su naše bake i mame radile, donosile zemlju iz bašte ili šume i u toj zemlji sadile cveće, onda je velika verovatnoća da se biljka zasadjena u takvoj zemlji neće razvijati onako kako želimo.

Kako bi biljka bujala, zemlja mora da sadrži hranljive materije, a njih najviše ima u već gotovim supstratima, uz to je za nesmetani razvoj biljke potrebna vlaga, ali ne preterana, a to najbolje reguliše perlit za cveće.

Izuzetne karakteristike perlita za cveće

Perlit se nalazi u prirodi u sirovom stanju, i takav već ima odlične hemijske karakteristike zato što sadrži velike količine minerala, kao što je silikat. U sirovom perlitu 5% čini kristalna voda, ona isparava prilikom zagrevanja na veoma visokoj temperaturi i tu gde je bila ostaju šupljine.

Te šupljine obezbediće perlitu izuzetne karakteristike, a to je prvenstveno njegova porozna struktura koja ima veliki značaj, zato što perlit zadržava svoj oblik i ne može da se razgradi čak i u teškoj zemlji, suprotno on ima sposobnost da pomešan sa zemljom čini da ona postane lagana i rastresita, da on akumulira dovoljne količine vode, zbog čega biljka u svakom trenutku ima optimalnu vlagu.

Zbog svoje poroznosti perlit za cveće obezbedjuje biljki povoljan vodno-vazdušni režim oko korena, a to je njoj najpotrebnije, da ima dovoljno kiseonika, ali i optimalnu vlagu kako bi bujala.

Perlit za cveće je nezamenljiv dodatak zemljištu

U želji da nam biljka što brže poraste, možemo da se povedemo za preporukama nekih radnika u poljoprivrednim apotekama i kupimo stimulator rasta. Medjutim, koliko doprinose razvoju biljaka, stimulatori, zbog svog hemijskog sastava, znaju štetno da deluju na neke biljne vrste, prosto nisu preporuka za svako cveće.

Mnogo je bolje da stimulatore zameni perlit za cveće, zato što je ekološki čist i iz tog razloga manje štetan za biljke. Perlit je Ph neutralan, zato odgovara većini biljaka i što je još važnije zbog svojih hemijskih osobina, perlit za cveće nije pogodan za razvoj patogena, što onda isključuje razvoj biljnih bolesti. Zbog svih ovih karakteristika, mnogi kažu da je perlit za cveće nezamenljiv u njegovom gajenju i negovanju.

Koje su posledice ako se ne koristi perlit?

Mnogi kažu da je zbog svog hemijskog sastava perlit nezamenljiv u gajenju cveća, jedna većina se slaže sa tim da je najbolje kombinovati perlit za cveće sa vermikulitom. Medjutim, ima i onih zagovornika koji kažu da je najvažnija uloga perlita da zadržava vlagu i zemlju u saksiji očuva rastresitom, pa ne vide razloge da se perlit zameni bilo čime što je vazdušasto, rastresito, ne može da promeni sastav zemlje i delom zadržava vlažnost.

Ovi zagovornici će lako perlit zameniti stiroporom, on donekle zadržava vlagu i čini zemlju vazdušastom, ali zaboravljaju na hemijski sastav perlita i da on sadrži minerale koji su potrebni biljci za razvoj. Ukoliko perlit zamenite stiroporom, koji samo po izgledu podseća na perlit, zemljište će svakako izgubiti na kvalitetu, a onda ne možete da očekujete da se biljka razvija kao da je u idealnim uslovima za razvoj.

Ukoliko u mešavini zemlje za cveće ne umešate perlit, ona svakako neće biti dovoljno rastresita i prozračna, što onda znači da do korena biljke teže dolaze i kisonik i vlaga, a oni su neophodni za nesmetani razvoj biljke, bez obzira da li je reč o cveću ili nekom drugom rastinju.