Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zanimljivo

Značaj perlita za gajenje cveća

Perlit je materijal koji se često dodaje u zemlju za cveće kako bi se poboljšala kvaliteta tla i povećao rast i razvoj biljaka. Ovaj stakleni mineral je prirodni izolacioni materijal koji se dobija procesom ekspandiranja i zagrevanja vulkanskog stakla. Kombinovanjem perlit sa zemljom biljke, moguće je poboljšati vodopropustljivost zemlje, strukturu i raspoloživost hranljivih materija za biljke.

U nastavku teksta, detaljnije ćemo se pozabaviti karakteristikama perlitua i načinima na koji se koristi u gajenju cveća.

Kako perlit utiče na zemlju za cveće?

Perlit se koristi kao mineralni agregat u zemljištu za cveće. Do dodavanja perlitau zemlju dolazi zbog njegovih neverovatnih svojstava koja doprinose poboljšanju rasta i razvoja biljaka. Perlit je izuzetno porozan materijal, što znači da ima puno praznina između svojih granula. Ovo svojstvo omogućava biljkama da lakše dobiju vodu, kiseonik i hranjive materije iz zemlje. Takođe, perlit je delimično inertan i neće se raspasti i slomiti tokom vremena

Prednosti korišćenja perlit-au cvećarstvu

  1. Povećava vodopropustljivost: Perlit može značajno povećati vodopropustljivost tla, što će omogućiti biljkama da lakše apsorbuju vodu i hranjive sastojke. Ovo je posebno važno za biljke koje vole dobru drenažu, poput kaktusa i sukulenata.
  2. Povećava vazdušnost: Kako je perlitporozan materijal, on smanjuje tvrdoću zemlje i povećava vazdušnost. To omogućava dublji prolazak korena biljke kroz zemlju i boljom apsorpcijom kiseonika.
  3. Pomaže u ravnoteži pH vrednosti: Kada se meša sa zemljom za cveće, perlit može poboljšati održavanje optimalnih pH jona u zemljištu. Ovo je ključno za održavanje zdravlja biljaka.
  4. Smanjuje šanse za česte bolesti: Kada koristite perlit, smanjujete šanse za razvoj bolesti poput truljenja korena i gljivičnih infekcija. Perlit pomaže da zemlja ostane hladna i suva, što su uslovi koji ne pogoduju razvoju bolesti.

Kako se koristi perlit u cvećarstvu?

Perlit se može koristiti na nekoliko načina u cvećarstvu. Evo nekoliko saveta kako da unapredite svoj vrt i zatvoreni uzgoj:

  1. Dodavanje perlit-au u zemlju za cveće: Dodavanje perlit-au u zemlju za cveće je jednostavan način da unapredite vaš vrt. Perlit može biti dodat pojedinačno ili koristiti u kombinaciji sa drugim supstratima.
  2. Upotreba perlit-a za kaljenje: Kada presađujete novu biljku u veću saksiju, dodavanje perlit-a može pomoći da se bolje rasporedi korenje. Perlit povećava vodopropusnost i ublažava gnaženje korenja.
  3. Perlit za mrežaste kocke: Ako koristite mrežaste kocke za kalemljenje biljke, perlit se može koristiti kao njen sastavni deo. Perlit će vam pomoći u držanju vode.

Kako izabrati pravi perlit?

Kada birate perlit za vaše biljke, uvek birajte kvalitetne i raznovrsne vrste. Postoje dve vrste perlit-a – grubi i sitniji. Veći, ili čak sitni granuli, čine grubi perlit ovakvog sastava lakšim i idealnim su za biljke koje zahtevaju dobru drenažu.

Kako bi biljka bujala, zemlja mora da sadrži hranljive materije, a njih najviše ima u već gotovim supstratima, uz to je za nesmetani razvoj biljke potrebna vlaga, ali ne preterana, a to najbolje reguliše perlit za cveće.

Izuzetne karakteristike perlita za cveće

Perlit se nalazi u prirodi u sirovom stanju, i takav već ima odlične hemijske karakteristike zato što sadrži velike količine minerala, kao što je silikat. U sirovom perlitu 5% čini kristalna voda, ona isparava prilikom zagrevanja na veoma visokoj temperaturi i tu gde je bila ostaju šupljine.

Te šupljine obezbediće perlitu izuzetne karakteristike, a to je prvenstveno njegova porozna struktura koja ima veliki značaj, zato što perlit zadržava svoj oblik i ne može da se razgradi čak i u teškoj zemlji, suprotno on ima sposobnost da pomešan sa zemljom čini da ona postane lagana i rastresita, da on akumulira dovoljne količine vode, zbog čega biljka u svakom trenutku ima optimalnu vlagu.

Zbog svoje poroznosti perlit za cveće obezbedjuje biljki povoljan vodno-vazdušni režim oko korena, a to je njoj najpotrebnije, da ima dovoljno kiseonika, ali i optimalnu vlagu kako bi bujala.

Perlit za cveće je nezamenljiv dodatak zemljištu

U želji da nam biljka što brže poraste, možemo da se povedemo za preporukama nekih radnika u poljoprivrednim apotekama i kupimo stimulator rasta. Medjutim, koliko doprinose razvoju biljaka, stimulatori, zbog svog hemijskog sastava, znaju štetno da deluju na neke biljne vrste, prosto nisu preporuka za svako cveće.

Mnogo je bolje da stimulatore zameni perlit za cveće, zato što je ekološki čist i iz tog razloga manje štetan za biljke. Perlit je Ph neutralan, zato odgovara većini biljaka i što je još važnije zbog svojih hemijskih osobina, perlit za cveće nije pogodan za razvoj patogena, što onda isključuje razvoj biljnih bolesti. Zbog svih ovih karakteristika, mnogi kažu da je perlit za cveće nezamenljiv u njegovom gajenju i negovanju.

Koje su posledice ako se ne koristi perlit?

Mnogi kažu da je zbog svog hemijskog sastava perlit nezamenljiv u gajenju cveća, jedna većina se slaže sa tim da je najbolje kombinovati perlit za cveće sa vermikulitom. Medjutim, ima i onih zagovornika koji kažu da je najvažnija uloga perlita da zadržava vlagu i zemlju u saksiji očuva rastresitom, pa ne vide razloge da se perlit zameni bilo čime što je vazdušasto, rastresito, ne može da promeni sastav zemlje i delom zadržava vlažnost.

Ovi zagovornici će lako perlit zameniti stiroporom, on donekle zadržava vlagu i čini zemlju vazdušastom, ali zaboravljaju na hemijski sastav perlita i da on sadrži minerale koji su potrebni biljci za razvoj. Ukoliko perlit zamenite stiroporom, koji samo po izgledu podseća na perlit, zemljište će svakako izgubiti na kvalitetu, a onda ne možete da očekujete da se biljka razvija kao da je u idealnim uslovima za razvoj.

Ukoliko u mešavini zemlje za cveće ne umešate perlit, ona svakako neće biti dovoljno rastresita i prozračna, što onda znači da do korena biljke teže dolaze i kisonik i vlaga, a oni su neophodni za nesmetani razvoj biljke, bez obzira da li je reč o cveću ili nekom drugom rastinju.

Perlit predstavlja dodatak zemljištu za cveće koji može da poboljša vodopropusnost, strukturu i raspoloživost hranljivih materija za biljke. Perlit se može koristiti u cvećarstvu na nekoliko načina, što će pomoći u poboljšanju kvalitete zemlje i unapređenju rasta i razvoja biljaka. Kvalitetan perlit se može pronaći kod proizvođača i distributera širom Srbije.