Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Saveti

Zauzmite se za svoj glas primenjujući asertivnu komunikaciju

Svima se desilo bar jednom u životu da imaju problem u komunikaciji, bilo sa članovima porodice, prijateljima ili na poslu. To zna da bude neprijatno i da nas dovede u stresnu situaciju. Jako je bitno da ne odustajete od svojih principa, ali i da saslušate sagovornika.

Treba pronaći određeni način izražavanja, kojim ćete izreći ono što ste smislili u svojoj glavi. Agresivno komuniciranje je krajnost, jer takva komunikacija dovodi do konflikata, a to niko ne voli. Na taj način ne mogu se graditi temelji prijateljstva, niti se može uspeti u poslovnom svetu.

Pasivno komuniciranje je takođe nepoželjno, jer time degradirate sebe. Ne umete da iznesete stav, pokoravate se drugima, i u strahu ste da vas drugi neće prihvatiti. Zato je potrebna zlatna sredina između agresivnog i pasivnog komuniciranja.

Rešenje postoji i zove se asertivna komunikacija. Sama reč asertivnost znaći uporan i samouveren. Suština ovog komuniciranja je u iznošenju svojih misli i osećanja, bez poniženja ili degradiranja jednog ili više sagovornika. Naučno je dokazano da su asertivne osobe manje podložne depresiji i stresu.

Asertivnost kao način života

Asertivnost je veština, može se naučiti i stalno nadograđivati. Ona zahteva korenite promene, posebno promene vaših navika. Zato se naoružajte voljom i strpljenjem, i nađite vreme kako biste vežbali asertivnu komunikaciju. Postavite sebi pitanje „ Da li ja to želim ? “. Ukoliko je odgovor da, krenite da upijate znanje kroz vežbu. Komunikacija nije i ne treba da bude jednosmerna, neka vaš sagovornik, kao i vi, ima jednaka prava u iznošenju svojih stavova.

Od vas zavisi koliko će vam vremena trebati da savladate ovu veštinu. Kroz svakodnevnu komunikaciju sa drugima, vežbajte aktivno slušanje sagovornika. Uvek dajte povratnu informaciju bez obzira o kome se radi, jer na taj način pokazujete da ste slušali drugu osobu. Jako je bitno da iznesete svoj stav, ali i da cenite stavove i mišljenja koji nisu isti kao vaši.

Zauzmite se za sebe ali bez agresije, i napadanja drugih. Na samom početku verovatno će vam biti teško, ali kao i kod svake vežbe, rutina i doslednost u ponavljanju brzo će vam promeniti način komunikacije. Bićete ljubazni ali ćete štititi sebe, a ljudima će biti prijatno u vašem društvu.

Prava koja će vam uvek biti na umu u asertivnom ponašanju

Asertivna komunikacija je vaš izbor, i morate znati da imate određena prava koja vam niko ne može oduzeti.

  1. Imate pravo na izbor. Danas je nezamislivo da nemamo pravo izbora, jer kakvo je onda društvo u kome živimo.
  2. Imate pravo da uvek iskažete svoje osećanja. Nažalost, razumevanje i empatija su mnogima i dalje nepoznanica, a za to možemo okriviti brz tempo života, u kome smo sami sebi dovoljni.
  3. Imate pravo da promenite mišljenje. Ukoliko ste, nakon što ste malo više razmislili ili istražili određenu temu, shvatili da ste pogrešili, predomislite se bez oklevanja, ako smatrate da ćete tako napraviti pravi izbor.
  4. Imate pravo da češće upotrebljavate reč ne. Zašto biste pristajali na nešto što vam ne prija, ili se kosi sa vašim principima. Odbite ideje koje vam se ne sviđaju, ali na fin i kulturan način, bez ulaženja u konflikt.
  5. Imate pravo da se nikada ne pravdate za svoje mišljenje i dela. Vaše mišljenje je podjednako važno kao i mišljenje vašeg sagovornika, tako da nema razloga da se nekome pravdate zašto ste i na koji način nešto uradili.