Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zanimljivo

Važnost zelene gradnje ukoliko kupujete stan u izgradnji

Neminovna dilema koja se javlja prilkom kupovine nekretnine  jeste da li investirati u već postojeći stan ili kupiti novi u izgradnji. Nije lako dati odgovor na ovo pitanje, a izbor koji ćete na kraju napraviti zavisi od mnogobrojnih faktora kao što su vaše finansijsko stanje, životni stil i priroteti koje imate, kao i raspoloživo vreme za useljenje. Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti i mane, ali ne smemo izostaviti činjenicu da se današnja moderna novogradnja zasniva na kvalitetu i dugotrajnosti, promovišući zelenu gradnju kao potrebu savremenog čoveka.

Ovakav način gradnje nastao je kao odgovor na aktuelne klimatske promene, a podrazumeva upotrebu prirodnih i recikliranih materijala, obnovljivih izvora energije, sa ciljem očuvanja životne sredine. Upoznajte se svim benefitima zelene gradnje i kupovine stana u izgradnji koji je baziran na ovom inovativnom pristupu.

Kvalitetni materijali

Građevinska industrija koristi najnovija arhitektonska rešenja, implementirajući materijale koji su ekološki prihvatljivi. Jedan od dominantnijih materijala jeste drvo – obnovljivi resurs koji ima nizak ugljenični otisak, a pored njega su tu i bambus, reciklirani čelik i sekundarno staklo. Moderna novogradnja u velikoj meri koristi ove reciklirane materijale, koje karakteriše visok kvalitet i bezbednost, a čijim korišćenjem doprinosimo očuvanju životne sredine i stvaranju zdravijeg okruženja. Budite pozitivan primer drugima i svojim delovanjem inspirišite zajednicu na promene i konkretne korake koji će uticati na smanjenje zagađenja i očuvanja prirodnih resursa.

Bolji kvalitet vazduha

Kada kupujete stan u izgradnji, bićete u mogućnosti da utičete na raspored prozora i količinu svetlosti koju će vaš dom dobiti. Prirodno osvetljenje doprinosi kvalitetnijem okruženju i čini da se osećamo budnije i energičnije, te time direktno utiče na naše svakodnevno raspoloženje. Osim toga, prostrani alu prozori imaju veoma kvalitetnu izolaciju i kontrolu vlague, čime utiču na stvaranje čistijeg vazduha u zatvorenom prostoru. Aluminijum je poznat kao izuzetno izdržljiv materijal i odličan izolator koji će obezbediti odgovarajući protok vazduha, a ujedno i sprečiti ulazak štetnih čestica kada je vazduh napolju zagađen. Čist vazduh je neizostavna komponenta našeg svakodnevnog funkcionisanja i jedan od čuvara našeg zdravlja.

Mogućnost oblikovanja prostora

Ono što se ističe kao velika prednost kupovine stana u izgradnji jeste mogućnost da se utiče na konačan izgled doma. Ovde ne mislimo samo na sitne detalje kao što su boja zidova ili vrsta stolarije, već i na sam raspored prostorija i upotrebu određenih materijala i izgradnji. Ukoliko želite da elementi zelene gradnje budu više zastupljeni, bićete u mogućnosti da ispregovarate sa investitorom i uredite prostor onako kako vi želite. Ovaj nivo fleksibilnosti privlači mnoge kupce i predstavlja značajnu stavku prilikom donošenja odluke o kupovini nekretnine, jer vam omogućava da personalizujete prostor i kreirate dom po vašoj meri.

Ekonomski benefiti

Velika prednost kupovine stana u izgradnji jeste što ćete narednih godina biti pošteđeni renoviranja i popravki, čime ćete uštedeti veliku količinu novca. Materijali koji se koriste u zelenoj gradnji poznati su po svom kvalitetu i izdržljivosti, otpornosti na vlagu i druge spoljne uticaju, stoga vam je zagarantovan dug vek trajanja. Takođe, korišćenjem obnovljivih resursa energije, imaćete manje troškove održavanja što će se pozitivno odraziti na vaš budžet. A ukoliko prvi put kupujete nekretninu, ostvarujete pravo na povrat poreza o čemu se detaljnije možete informisati čitajući Zakon o porezima na imovinu. Uzimajući u obzir sve navedene elemente, investiranje u zeleni dom predstavlja pametan potez i odluku ka boljoj budućnosti.

Zelena gradnja je pozitivan trend i efikasno rešenje za prevazilaženje klimatske krize i očuvanje cele planete. Kupovinom nekretnine u izgradnji koja je bazirana na elementima zelene arhitekture, dobijamo moderan i funkcionalan dom koji je kreiran u skladu sa našim potrebama, a tu su ekonomske prednosti u vidu niskih mesečnih računa i minimum održavanja. Unapredite kvalitet života i budite odgovorni prema vašem okruženju i prirodi.