Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Saveti

Tri stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine wc šolje

Renoviranje kupatilskog prostora je jedna od važnijih stvari koju ljudi izvode periodično. Razlog odnosno povod može biti različit ali je poenta ista – da se taj prostor učini funkcionlanijim i estetski unapredi, ali i tehnološki.

Njegove osnovne elemente čine wc šolja, lavabo, tuš kabina ili kada, ogledalo sa policima, obično veš mašina ili ona kombinovana sa sušenjem. Osim toga tu se mogu naći razni drugi elementi, praktični i dekorativni, ali koji služe da prostor dobije potpunu funkcionalnost i izgled.

Jedan od osnovnih elemenata je veoma važan i u svakodnevnoj je upotrebi, a kako da izaberete najbolji model i na šta treba da obratite pažnju pročitajte u nastavku teksta.

Dimenzije i oblik

S obzirom da je prva wc šolja najsličnija onoj koju mi danas koristimo patentirana pre više od 200 godina, sa razvojem društva i tehnologije, napredovala je i njena izrada, izgled i funkcije. Danas se na tržištu mogu naći brojni modeli koji se razlikuju po obliku, linijama, veličini, dimenzijama i drugim karakteristikama.

Ipak, najvažnije je da one budu kvalitetne i da traju dugo koji god model da se odabere.

Tri najosnovnija, najpoznatija i najkorišćenija modela su konzolne, baltik i simpol. One se razlikuju po vrsti odvoda i načina postavljanja ali i po obliku koji može biti četvrtast, ovalni, sa tankom slim daskom ili soft close daskom koja se polako spušta itd.

Od modela, kao i ostalih karakteristika, zavisiće i cena wc šolje koja se može kretati u rasponu od 4000 dinara pa sve do 15000-20000 dinara. Ali u koju cenu može biti, ali najčešće nije, uračunata cena vodokotlića pa obratite pažnju na to.

Odluku treba doneti na osnovu pre svega prostornih karakteristika, te budžetskih sredstava i ličnih želja na kraju.

Treba razlikovati modele u odnosu na način postavke i tip odvoda

Danas se može razlikovati na stotine modela po različitim kriterijumima, a najosnovija podela urađena je u odnosu na način postavke gde se razlikuju viseće (konzolne) koje se montiraju na konzolu ugrađenu u zid i podne wc šolje (koje su još poznate i kao klasične, stojeće) koja se montiraju na pod bez obzira na vrstu odvoda.

Još jedna podela koja je česta u upotrebi odnosi se na onu koja se tiče tipa odvoda koji se koristi gde se razlikuje zidni i podni odvod.

Koji od navedenih modela će se odabrati zavisi od kanalizacionog sistema koji je već postojeći u kući odnosno stanu (zgradi) i tu nema puno deilema. Najveći broj domova ima tzv. baltik odvod odnosno zidni za koji su dostpuni brojni kvalitetni modeli konzolnih wc šolja. Iako je komplikovaniji za postavljanje od podnog sve češće se koristi u praksi. Ali značajan je i broj kuća koji imaju kanalizacioni sistem koji odgovara podnim toaletima, odnosno simplon wc šoljama.

Kupovina dodatnih elemenata

Samim odabirom modela wc šolji koji u svemu odgovara ličnim potrebama i prostornim mogućnostima ne završava se kupovina. Nekada je potrebno dodatno kupiti i obezbediti i dodatne elemente kao što su sifoni, gume, cevi, remer crevo i slično. Verovatno će biti potrebna i daska koja se može naći u raznim oblicima i bojama danas.

Za osobe sa ograničenom pokretljivošću ili drugim fizičkim teškoćama moguće je kupiti i specijalno dizajniran nastavak koji treba da takvim licima pruži podršku i dodatni osećaj sigurnosti i komfornosti.

Za onekoji nisu vešti u postavljanju novih sanitarija u kupatilskom prostoru ili nemaju rođaka ili prijatelja koji bi im u tome pomogao moraju računati da će biti potrebno da plate i majstora koji će to postaviti uz određenu novčanu nadoknadu.