Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zanimljivo

Traka za trčanje – vaš kućni trener

Traka za trčanje može biti vaš najbolji kućni prijatelj koji vam svakodnevno pomaže da održavate kondiciju i poželjnu telesnu težinu. Ona je odličan fitnes trener koja traži od vas intenzivno kretanje, od laganog hodanja do brzog trčanja, sa višestruko korisnim efektima po vaše zdravlje.

Ako smatrate da imate višak kilograma taj vaš kućni trener pomoći će da liniju dovedete u sklad, pritom korisno delujući na ceo organizam, posebno na kardiovaskularni sistem, mišiće i kosti.

Koliko su trake za trčanje poželjne i popularne potvrđuje činjenica da se nalaze u teretanama, fitnes centrima, hotelima, bolnicama. Videćete ih u svim delovima sveta. A mnogi se odlučuju da ih imaju u svom domu, radi lakše organizacije i svakodnevne upotrebe, jer omogućava da vežbate i kad vam se ne izlazi napolje.

Važno je da se krećete

Kretanje kao deo fizičke aktivnosti postaje hronični nedostatak svakodnevnog življenja, najviše zbog obaveza na poslu, posebno ako su vezane za dugotrajno sedenje. Takav nezdrav način života, stalna žurba uz stresne situacije, neredovnu i neprilagođenu ishranu, izaziva brojne tegobe i može preći u ozbiljno oboljenje.

Kretanje je prirodna potreba čoveka i zato nastojte da u svakom danu makar prošetate, uz malo brzog hoda. Ako vam zdravlje i okolnosti dozvoljavaju, trčanje može biti dobar način da neutrališete nepovoljan uticaj nezdravih navika.

Problem je što i kada želite da ste fizički aktivni, u prirodi, parku ili teretani, to nije uvek lako organizovati. Obično nedostaje vremena, dnevni raspored je pretrpan, treba otići do teretane koja nije uvek blizu, tako da izgubite volju i prepustite se pasivnosti.

Ali imate rešenje. Traka za trčanje u kući ili stanu odlična je za vežbanje. Biće to opravdana investicija. U odnosu na sve korisne efekte trake za trčanje cena ne treba da bude prepreka, a uvek ima neka pogodnost za kupovinu, na akcijama, u ratama.

Dobijete spravu za relaksaciju, dobru energiju i raspoloženje. Postavite je u ugao sobe da ne bude na smetnji, kraj prozora koji možete otvoriti, pa ako imate i lep pogled na okruženje, eto situacije gotovo slične kao da uživate na otvorenom.

Efekti po zdravlje

Hodanje i trčanje na traci u prijatnosti svog doma može biti istinsko zadovoljstvo. Naročito kad je vreme kišno, ili hladno. Kad se zima oduži, a sneg brzo postane bljuzgavica i prljavština.

Sa trakom za trčanje imate mogućnost da svakodnevno, makar na kratko, održavate i poboljšavate fizičku spremnost i kondiciju, pritom jačate srce i mišiće, razvijate pluća. Prija taj osećaj da ste nekako poletniji, snažniji, spremniji i za fizičke i za mentalne napore.

Redovnim vežbanjem ne dozvoljavate višak kilograma, sagorevate kalorije i održavate zdravu telesnu masu.

Efekti po zdravlje su višestruki, jer vam brzo hodanje i trčanje pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca i krvnih sudova, poboljšava kapacitet pluća i ubrzava cirkulaciju. Redovnim vežbanjem možete uticati na regulisanje krvnog pritiska, na nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa.

Uz sve ove pozitivne uticaje treba da znate da svako preterivanje škodi. Sve ima svoju meru, tako da sa trčanjem na traci ne smete preterivati. Uz procenu vašeg lekara i njegove savete preduzmite onoliko fizičke aktivnosti koliko to odgovara vašem organizmu.

Prednosti trake za trčanje

Da nema svojih prednosti, i to ne malo, traka za trčanje ne bi bila toliko planetarno popularna. Ne treba je smatrati zamenom za trčanje napolju, već pogodnošću da u savremenom načinu života možete svakodnevno i redovno vežbati i biti fizički aktivni.

Prednost je što na traci možete podesiti brzinu, nagib, pratiti niz podataka o ostvarenim efektima aktivnosti. Pritom zadovoljstvo brzog hodanja možete dopuniti istovremenim slušanjem muzike, gledanjem dobrog filma, omiljene serije. Ili menjati parametre treninga i pratiti promene na displeju kako bi videli kako to utiče na vaš organizam.

Novije trake imaju različite dodatne funkcije, programe treninga, virtuelne staze, monitore koji pokazuju otkucaje srca, brojače potrošenih kalorija.

Sve je smišljeno da vam i ugodi i koristi. Traka za trčanje izrađuje su od materijala po kome je prijatno hodati i trčati. Na njoj podešavate uslove kako vama odgovara, možete trčati uz uzbrdicu i tako pojačati trening. Mislilo se i na vašu bezbednost i zato su tu držači, uz preporuku da vam uvek budu pri ruci radi sigurnosti na traci. Morate voditi računa o tome da ne bi došlo do povređivanja.

Tražnja na tržišti i konkurencija među proizvođačima učinili su da česte akcijske prodaje traka za trčanje cenu smanjuju i za pola, tako da je to prilika da kupite novu, a uvek možete izabrati polovnu iz takođe velike ponude korišćenih ali sasvim funkcionalnih traka za trčanje.

Zato učinite pravi izbor – uzmite traku za trčanje. Važno je biti u pokretu, jer je sedenja postalo previše, a tolika fizička neaktivnost nije prirodno stanje, a još manje zdrav način života. Sa trakom za trčanje bićete uvek u dobroj formi, izgledom i energijom, bolje raspoloženi i zdraviji.