Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zanimljivo

Starac i more: Lektira za čitanje celog života

Kojih knjiga se iz perioda školovanja najviše sećate? Verovatno su to Orlovi rano lete, Bela griva, a onda dolaze Ana Karenjina, Zločin i kazna, Romeo i Julija i tako dalje, i tako dalje. Taj spisak nije ovako kratak, ali se iz njega često zaključuje da kada malo odrastu, bivši učenici ne pamte toliko da je u svemu tome bila i knjiga Starac i more. Međutim, ono šta se uvek pamti kada je se sete jesu oči plave, sa ogromnom dubinom u sebi, i jedna neverovatna borba.

Ovaj Hemingvejev roman nije samo priča, već delo koje ima ogromna značenja sakrivena iza vrlo jednostavnog stila pisanja, stila prijemčivog za čitanje svima. Zato se u periodu školovanja fokus nekako zadrži na samoj priči, a mnogo značenja se zaobiđu. I zato je još važnije, s vremena na vreme, pročitati ovaj kratki roman i onda uživati u svim razmišljanjima koja u starijim godinama definitivno nastanu.

Priča o ljudskoj sudbini

Ko se seća romana, onda se seća da je glavni lik starac, ribar Santjago, koji živi na ostrvu jednom sasvim običnim životom, odlazeži redovno u ribolov. Međutim, jednog dana taj ribolov se pretvara u hvatanjee dugo željene ribe, ribe koja prevazilazi snage, volju i želju samog starca, mđutim, tu se priča ne završava, već tek počinje.

Duboka ljudska priča o sudbini i okolnostima koje je kroje, čine da knjiga Starac i more postane priča o velikoj borbi, neodustajanju i stremljenju ka svojim ciljevima i principima. Priča o učenju kako je potrebno boriti se, pa čak i onda kada je gubitak neminovana ili kada se sve čini neverovatnim. Priča koja shvaćena na pravi način postaje motivacija svakom živom biću na planeti, što je i čini vanvremenskom, vrednom naziva američki klasik književnosti.

Snažna simbolika romana

Umesto da koristi neke neočekivane predmete, pojave, Hemingvej koristi okruženje starca Santajaga kako bi u onome najprirodnijem sakrio brojna simbolična značenja. Tu su more, ribar, čamac, ptice…u svakome od njih uslojavaju se simboli, kriju se posebno duboka značenja i pričaju se univerzalne priče. Otkrivaju se teme koje su deo svakog živog čoveka. Priče o preprekama, volji i samom odnosu čoveka i prirorde, čiji je neminovno deo.

Malo strana – mnogo snage

Ako ni po čemu drugom, knjiga Starac i more učenike uvek podseti na to da su je pročitali jer su shvatili da je kratka i da se brzo čita. Međutim, između nevelikog broja stranica, u belinama između reči, nastao je ceo jedan metaforični svet koji sa sobom donosi ogroman emotivni uticaj na čitaoce. Snažan utisak koji ne može više ništa da promeni, niti da obuzda kada se poslednja korica romana preklopi.

Nagrade za najbolje

Ernest Hemingvej je izgradnjom lika ribara Santjaga i njegove priče, za roman Starac i more dobio najpre Pulicerovu nagradu 1953. godine. Ali, Santjago ga je toliko uzdigao da je već naredne, 1954. godine bio gost Švedske gde mu je uručena Nobelova nagrada za književnost. Tada se potvrdila neverovatna, večna vrednost ovog ne toliko velikog dela, ali vrednost koja se već više od pola veka proučava.

Da li se sećate perioda kada ste čitali knjigu? Da li biste ponovo okrenuli njene strane?