Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zanimljivo

Šta utiče na cenu sendvič panela?

Jedan od veoma popularnih građevinskih materijala danas koji se veoma često koristi u praksi sa različitom namenom jesu sendvič paneli. Postoji mnogo razloga za to, a samo neki od njih tiču se njihove lake ugradnje, odnosno montaže, i jednako lake demontaže, zatim odličnih termoizolacionih karakteristika kao i činjenice da mogu biti zidni i krovni.

Oni ne predstavljaju noseći deo objekta, to je zadatak konstrukcije sastavljene od betonskih ili čeličnih elemenata, već samo služe kao obloga, zida ili krova.

U praksi najčešće se koriste za gradnju nekih većih industrijskih i poljoprivrednih objekata, hala i skladišta, ali se sve češće primenjuju i u gradnji bolnica, škola i tome slično.

Zavisi od vrste termoizolacionog jezgra

Osnovna stvar koju treba znati kada je ova vrsta građevinskog materijala u pitanju jeste činjenica koja se tiče njihovog sastava. Bilo da se radi o zidnim ili krovnim modelima, sastav je isti – čini ih termoizolaciono jezgro koje je sa obe strane obloženo limom.

Na cenu sendvič panela značajno utiče to čime je njihovo jezgro ispunjeno. I za to se može reći da čini osnovnu podelu kada je ovo u pitanju. Postoje tri osnovna tipa: jezgra ispunja PUR penom, PIR penom ili mineralnom (kamenom) vunom.

Osnovna razlika među nijma ogleda se u samom sastavu i činjenicama koje se odnose na nivo zvučne izolacije koju pružaju, na nivo otpornosti na vatru i vodu, na težinu, ali i termičke karakteristike.

Kada je reč o tipovima jezgra sendvič panela cena zaista može da varira u zavisnosti od toga koji materijal birate.

Mesto kupovine, ali i količina

Kao i kod bilo koje druge kupovine mesto ili firma kojoj odlučite da poklonite poverenje igra značajnu ulogu u svemu. Posebno kada je reč o građevinskom materijalu od kojeg se planira gradnja nekog objekta.

Sigurna kupovina i brza isporuka uz stručni tim koji će sve to sprovesti u delo predstavljaju ključ uspeha.

Eto još jedne stvari koja može uticati na cenu sendvič panela – različiti ponuđači mogu ponuditi različitu cenu za isti ili sličan proizvod. Zato je bitno da se ispita i istraži tržište pre konačne odluke.

Danas to bar možete uraditi lako putem interneta i jednostavnim ukucavanjem na Google pretrazi ,,sendvič paneli cena“ gde će vam izaći sve aktuelne ponude firme koje se tom vrstom prodaje i bave.

Tome treba dodati i činjenicu da nekada na određenu količinu možete dobiti i popust što takođe utiče na cenu.

Polovni modeli su jeftiniji, kao i oni iz druge klase

Naravno, najbolje je kada ste u situaciji da kupite nove sendvič panele, bilo za krov ili zidove. Ali kada su budžetska sredstava ograničena, a malo je vremena za premišljanje, onda je kupovina polovnog materijala odlično rešenje.

Mogu se naći u odličnom stanju po povoljnim cenama, na našem tržištu, ali i u regionu.

Ali se u ponudi mogu naći i sendvič paneli 2. klase koji predstavljaju nove panele koji su isečeni, odnosno skraćeni i njihova cena je takođe niža u odnosu na prvu klasu jer nisu standardnih dimenzija. Njihova mana je ta što se teže uklapaju u projekte u odnosu na prvu klasu.