Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Saveti

Šta treba uzeti u obzir kod kupovine štampača za postizanje optimalnog odnosa cena-kvalitet?

Kada kupujete štampač, želite da dobijete dobar odnos cena-kvalitet, pouzdanost i izvanredan kvalitet po prihvatljivoj ceni.

Nastavite da čitate kako biste saznali više o vrstama štampača koji su dostupni, uobičajenim prednostima i manama, i najvažnijim tehničkim specifikacijama koje treba proveriti pre donošenja odluke o kupovini. 

Nakon čitanja ovog vodiča, znaćete na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine trajnog, visokokvalitetnog štampača koji zadovoljava vaše posebne zahteve, a da pritom ne potrošite previše novca.

Inkdžet ili laserški štampači?

Iako oba tipa omogućavaju štampanje dokumenata i fotografija, da li kod kuće ili u kancelariji, razlikuju se u načinu rada i efikasnosti.

Inkdžet štampači koriste tečnu boju, raspršujući kapljice na papir i time kreirajući slike ili tekst. Zbog ovog procesa, mogu biti sporiji u poređenju sa laserskim štampačima koji koriste toner i elektrostatički naboj za brzo prenos slike na papir. 

Laserski štampač je idealan za brzo štampanje velikih količina teksta, dok inkdžet štampač u boji nudi bolji kvalitet štampanih fotografija zahvaljujući širokom spektru boja. Dakle, ukoliko vam je potrebna brzina, laser je bolji izbor; za fotografije i kolor dokumente, inkdžet je prava opcija. 

Ako imate dovoljno prostora i možete priuštiti dva štampača, jeftin inkdžet štampač može rukovati fotografijama, kolor dokumentima i posebim namenama. Nasuprot tome, kvalitetan monohromatski laserski štampač može da brine o vašim kancelarijskim potrebama.

Tipovi inkdžet štampača

Inkjet štampači dolaze u dve varijante: sa kertridžima i sa rezervoarima za mastilo, pri čemu su modeli sa rezervoarima sve popularniji zbog veće ekonomičnosti. 

Kertridži, iako zastupljeni, podrazumevaju veće troškove zbog potrebe za čestom zamjenom posle stotina odštampanih stranica. Nasuprot tome, štampači sa rezervoarima nude štampanje hiljada stranica iz velikih boca mastila, čime se drastično smanjuju troškovi po stranici. 

Iako su početno skuplji, takvi modeli dugoročno donose veću isplativost. Specijalizovani uređaji za fotografije pružaju vrhunski kvalitet zahvaljujući dodatnim bojama mastila, pružajući izvanrednu tačnost boja i prikaz tonova. 

Iako skuplji, ovi štampači pružaju znatne uštede za fotografe entuzijaste zahvaljujući niskim operativnim troškovima na duže staze.

Tipovi laserskih štampača

Za kancelarije koje se oslanjaju isključivo na crno-belo štampanje, monohromatski laserski štampači predstavljaju optimalan izbor. Njihova prednost leži u pristupačnosti, brzini štampe i ekonomičnosti po stranici, što ih izdvaja od inkjet uređaja sa kertridžima. 

S druge strane, kolor laserski štampači dolaze kao odgovor na potrebu za bržim štampanjem u boji, mada to povlači i veće troškove po stranici. Iako su sposobni za štampanje fotografija, rezultati mogu biti manje zadovoljavajući u odnosu na inkjet štampače, sa tendencijom ka zrnastoj teksturi i smanjenoj tačnosti boja.

Dizajnirani s misijom da izdrže zahtevno kancelarijsko okruženje, laserski štampači se ističu robustnošću i dugotrajnošću. 

Pored toga, toneri za laserske štampače su razvijeni tako da podržavaju štampanje hiljada stranica pre nego što se javi potreba za njihovom zamenom. Ova karakteristika je posebno vredna za korisnike koji redovno imaju potrebu za štampanjem velikih količina dokumenata, jer osigurava nesmetan rad bez potrebe za čestim prekidima za dopunu mastila. 

Multifunkcionalni štampači

Multifunkcionalni štampači su veoma važni u kancelarijama gde dokumenta neprestano ulaze i izlaze. Često je potrebno digitalizovati papirne dokumente, napraviti kopiju ili poslati faks. Zato su “all-in-one” inkdžetni ili laserski štampači veoma popularni jer mogu da štampaju, skeniraju, kopiraju, a ponekad i šalju fakseve.

Za kućnu upotrebu, multifunkcionalni uređaji su veoma praktični. Jeftiniji su od kupovine odvojenog štampača i skenera, a štede i prostor na stolu. Budući da ovakvi uređaji koštaju samo malo više od običnog štampača, toplo preporučujemo njihovu upotrebu i kod kuće i u kancelariji.

Ovi štampači olakšavaju skeniranje dokumenata direktno u računar. Češće se koriste u kancelarijama, ali vam može zatrebati skener kako biste digitalizovali stare fotografije ili napravili kopije važnih dokumenata. 

Ako imate ovaj multifuncionalan uređaj, nikada nećete morati da vozite do najbliže fotokopirnice da biste napravili kopiju.

Brzina, rezolucija i troškovi?

Najbolji brendovi štampača koriste standardizovani set testova razvijenih i licenciranih od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO). ISO protokoli testiranja obezbeđuju ravnomeran tretman – svi zahtevi i ocene razvijaju se koristeći isti set procedura za testiranje dokumenata. 

Važne specifikacije uključuju:

  • Brzina štampe (PPM) označava koliko brzo štampač može izbaciti dokumente. Laserski štampači obično postižu brzinu od 20 do 35 stranica u minuti, dok su inkdžet štampači obično između pet i 15 stranica u minuti.

 

  • Rezolucija (DPI) je važan faktor koji utiče na kvalitet štampe. Dok većina štampača može dostići 600 dpi, neki podržavaju i 1200 dpi, što pruža oštrije i detaljnije slike.

 

  • Radni ciklus procenjuje koliko stranica mesečno štampač može odštampati. Radni ciklusi se obično mere u hiljadama, a malo je verovatno da biste toliko štampali kod kuće. Ako to radite, dodatno proverite radni ciklus pre nego što odlučite koji štampač da kupite.

 

  • Cena po stranici (CPP) važna je za dugoročnu isplativost. Iako je štampač po nižoj ceni primamljiv, visoki troškovi dopune kertridža ili tonera mogu ga učiniti skupljim na duže staze.

 

Koristite ove specifikacije kao osnovu za upoređivanje jednog uređaja s drugim, ali imajte na umu da nisu sveobuhvatni faktori, posebno ako tražite nešto specifično.