Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

SavetiZanimljivo

Šta treba imati u vidu kada se kupuju bojleri?

Bojler je vrlo važan element svakog domaćinstva koji umnogome olakšava svakodnevno funkcionisanje. Stoga je bitno da izbor bude najbolji mogući kako bi nas ovaj uređaj verno služio dugi niz godina.

Kupatilski element

Sastavni deo svakog kupatila jesu i bojleri koji nam obezbeđuju svu potrebnu količinu tople vode, a koja se koristi pre svega za održavanje lične higijene. Stoga ovaj uređaj treba da bude trajan i pouzdan, takav da obezbedi da se dnevne rutine obavljaju nesputano. Ukoliko se javi neki problem ili kvar, to ne samo da će dovesti do narušavanja komfora, već može biti i vrlo opasno.

Zato je najpre važno da akumulacioni bojler bude vrhunskog kvaliteta, odlikovan performansama koje odgovaraju potrebama domaćinstva (na primer da zapremina i snaga budu usklađeni sa potrebama dnevnog korišćenja), ali i uklopiv sa prostornim kapacitetom i ostalim elementima – sanitarijama i nameštajem.

U tom smislu valja istaći da on ne samo što je funkcionalni element, već i zauzima dosta mesta i da utiče i na estetiku prostora – to se ne sme zaboraviti.

Za kuhinje

Budući da je topla voda neophodna i u kuhinjama, postoje i posebni bojleri namenjeni upravo ovim prostorijama. Oni se svakako razlikuju od onih kupatilskih, pre svega po zapremini, odnosno veličini i snazi. Dakle, iako je njihova funkcija suštinski ista – zagrevanje vode, oni su drugačiji spram namene prostorije, koja opet uslovljava i obim i učestalost korišćenja vruće vode.

Oni mogu biti i niskomontažni i visokomontažni, u zavisnosti od toga da li se postavljaju iznad ili ispod slavine, tačnije ventili im se nalaze sa gornje ili donje strane.

Tipovi uređaja

U zavisnosti od načina rada, razlikuju se protočni i standardni ili akumulacioni bojleri. Standardni podrazumevaju postojanje kazana u kojem se akumulira voda, koja se zagreva i potom koristi.

Protočni se odlikuju time da se voda zagreva tokom korišćenja, odnosno dok prolazi kroz električne grejače. Sam uređaj zauzima manje mesta od klasičnog bojlera, a topla voda biva dostupna kad god nam je potrebna.

Neke od njihovih prednosti, osim brzog zagrevanja, jesu i što troše manje električne energije pri svom radu, a i manje košta održavanje. Takođe, postoji opcija i da bojleri funkcionišu tako što će se priključiti na centralno grejanje.

Performanse

Bez obzira na tip bojlera koji bismo odabrali, bilo standardni, bilo protočni, za kuhinju ili kupatilo, važno je sagledati sve karakteristike koje mogu biti relevantne.

Pored kapaciteta izraženog u litrima, važan je i položaj, odnosno način montaže – horizontalni ili vertikalni, potom materijal kazana, npr. prohromski, čelični, emajlirani itd., tehničke osobenosti poput radnog napona, snage elektrogrejača i dr.

Takođe, možemo obratiti pažnju i na opseg visoke temperature koja se dobija ili potrebno vreme zagrevanja. Osim karakteristika samog uređaja, nezanemarljive su i njegove proporcije, odnosno visina, prečnik, težina, ali i boja i uopšte dizajn.

Odluka i kupovina

Kada smo sagledali sve aspekte, od toga koje su nam realne potrebe, kakve su odlike prostora u koji bismo smestili akumulacioni bojler, kakav je raspored drugih elemenata i instalacija, potom kakve bi performanse uređaja bile poželjne, preostaje nam da pogledamo ponudu.

Na kraju, brend i cena, kao i garantni period takođe mogu igrati važnu ulogu pri odabiru.