Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zanimljivo

Slavine u kući i štednja resursa

Ekološki zahtev za štednjom prirodnih resursa našao je široku primenu u poboljšanju termoizolacije pri izgradnji i renoviranju stambenih zgrada i kuća i izradi kućnih uređaja koji se koriste u kuhinji, kupatilu, za rešavanje rasvete, grejanja i hlađenja.

Korišćenje materijala visokih termoizolacionih performansi i primena novih tehnologija imaju ključnu ulogu u poboljšanju energetske efikasnosti domova i uređaja u njima.

Energetska efikasnost

Jedan od važnih ciljeva je smanjenje nepotrebne potrošnje energije za grejanje i hlađenje. Uz bolju izolaciju zidova i krovova prilikom izgradnje ili renoviranja, u opremanju stambenih prostora mogu se koristiti termostati sa senzorima koji automatski podešavaju temperaturu prema potrebama korisnika i spoljnim uslovima.

Novi modeli kućnih uređaja kao što su mašine za pranje sudova i veša, frižideri, šporeti, usisivači, bojleri, slavine za lavabo i kadu, klima uređaji, koriste napredne tehnologije koje optimizuju potrošnju energije u domaćinstvu.

Solarni paneli se postavljaju kao izvor obnovljive energije za kućnu upotrebu. Oni proizvode električnu energiju koja se koristi kao alternativni izvor za domaćinstvo i tako doprinose smanjenju računa za struju. Iskustvo korisnika pokazuje da se početna investicija isplati već na kraći rok.

Za rasveta ima novih rešenja u vidu LED i drugih štedljivih sijalica koje koriste manje energije za efikasnije osvetljenje nego što daju klasične sijalice.

Povezivanje i kontrola uređaja preko interneta, korišćenjem aplikacija na pametnim telefonima i tabletima, omogućava upravljani na daljinu. Tako se efikasnije može upravljati potrošnjom energije čak i kada korisnik nije kod kuće, smanjujući nepotrebnu potrošnju.

Moderne slavine za uštedu vode

Voda je izvor života i neophodna je za niz svakodnevnih poslova. A gde je voda tu su i slavine. Imamo ih u kuhinji, u garaži, bašti. U kupatilu su slavine za lavabo, za kadu, tuš kabinu, za mašinu za pranje veša.

Funkcija slavine je da reguliše otvaranje, zatvaranje i regulisanje protoka vode. Za tu namenu može poslužiti najprostija slavina, kakve se obično koriste u bašti ili na nekom drugom mestu gde je važna samo funkcija. A tamo gde je važan i izgled slavine i njene unapređene funkcionalnosti postavljaju se slavine modernog dizajna i mogu biti pravi ukras koji dominira prostorom i privlači pogled.

Moderne slavine imaju jednostavan i čist dizajn, bez suvišnih detalja ili ukrasa. Njihova elegancija upravo je u tom minimalizmu, koji ujedno olakšava čišćenje i omogućava da se slavine lakše uklope u različite stilove uređenja enterijera.

Za izradu slavina koriste se čvrsti materijali kao što je nerđajući čelik, mesing ili legure metala. Ovi materijali pružaju trajnost i otpornost na koroziju, a glatka površina olakšava održavanje.

Moderne slavine u kući ostvaruju uštedu u potrošnji vode i energije na nekoliko načina, doprinoseći tako očuvanju resursa i smanjenju iznosa na računima za plaćanje.

Senzorske slavine koriste senzore pokreta ili prisustva kako bi automatski aktivirale i zaustavile protok vode.

Termostatske slavine omogućavaju precizno podešavanje temperature vode, čime se smanjuje potrošnja energije koja se troši za njeno zagrevanje.

Primenom novih tehnologija izrađuju se slavine koje se mogu povezati sa pametnim sistemima za upravljanje vodom u kući, omogućavajući korisnicima da daljinski upravljaju protokom vode i prilagođavaju ga svojim potrebama.

Karakteristike slavine za lavabo

Slavine za lavabo su uočljiv detalj u kupatilu zbog čestog korišćenja lavaboa. Zato se, pored funkcionalnosti, posvećuje velika pažnja njihovom izgledu, koji može varirati od klasičnog do modernog u prepoznatljivom minimalističkom maniru. To omogućava uklapanje u različite stilove enterijera.

Izrađuju se sa jednom ili dve ručice i obe varijante omogućavaju preciznu kontrolu temperature i protoka vode, pa je izbor na korisniku da uzme onu koja mu se više dopada.

Jednoručne slavine imaju jednu ručicu ili polugu koja se okreće ili pomera gore-dole ili levo-desno i tako podešava puštanje hladne ili tople vode ili pomešane.

Dvoručne slavine imaju dve odvojene ručice ili poluge, jednu za toplu vodu i drugu za hladnu. Protok i temperaturu vode regulišete podešavanjem obe ručice prema svojim potrebama.

Slavine za lavabo sa senzorima imaju ugrađene senzore koji reaguju na prisustvo ruku ili objekata ispred slavine. Kada senzor detektuje pokret, slavina automatski otvara ili zatvara protok vode.

Novije slavine za lavabo opremljene su aeratorima koji mešaju vazduh sa vodom kako bi stvorili mekaniji i ekonomičniji mlaz. Oni smanjuju potrošnju vodu održavajući dobar pritisak mlaza što omogućava efikasno pranje.

Kod montaže slavine za lavabo došlo je promene u smislu veće popularnosti onih koje se kače na zid, a ne direktno na lavabo. To prati trend izrade lavaboa bez otvora za slavinu, što omogućava više rešenja za ugradnju lavaboa. Oni se postavljaju na razne nosače, kao što su ormarići, ploče, dajući veću slobodu dizajnerima za uređenje prostora u kupatilu.

Slavine za kupatilo kao ukrasni detalji

Slavine u kupatilo idu uz lavabo, kade, tuš kabine i u prostore za tuširanje koji su odvojeni samo paravanom.

Na izbor slavina za kupatilo može uticati i princip po kome rade. Obično je to pomoću ventila, kuglice ili keramičkog diska. Funkcionalnost je ista, a ako je izrada kvalitetna onda nema velike razlike ni u pouzdanosti rada.

Tako da na izbor slavina za kupatilo najviše utiče njihov izgled i činjenica da se slavine pretežno postavljaju na zid, jer većina novih modela kada i lavaboa nema otvore za slavinu.

Možete birati i boju slavine. Preovladava siva, ali može biti i u zlatnoj, crnoj i beloj boji. Od materijala najčešće se koristi mesing i brušeni čelik.

Popularnije su slavine moderne estetike, ravnih linija i visokog sjaja, ali nije prošlo vreme ni onih u retro stilu, sa više ukrasnih detalja.

Izbor slavina za kupatilo ipak će zavisiti od toga šta se vama više dopada, a brendovi obećavaju dobru funkcionalnost i dugo trajanje.