Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Lifestyle

Problemi pronalaska većeg životnog prostora u današnjem haotičnom vremenu inflacije

Image by DCStudio on Freepik

U trenutku kada prerastete dom u kom živite i shvatite da vam treba koji kvadrat više, zapitate se koliko će proces potražnje da traje. Iako se čini da je za potragu neophodno samo da imate finansijska sredstva, istina je da je u današnje vreme potrebno biti uključen u stanje na tržištu i pratiti kako se odvija situacija sa ponudom nekretnina. Takođe, inflacija je donela brojne promene na tržištu koje se uglavnom odnose na variranje kada su cene u pitanju i može se očekivati da se ovaj trend promena nastavi i dalje.

Odnos cene i kvaliteta

Tržište nekretnina se svakodnevno menja i postoji mnogo faktora koji na to utiču. Sa jedne strane se nalaze sve one stvari koje su vezane za poskupljenje i zašto dolazi do porasta cena, dok se sa druge strane nalaze nerealna očekivanja onih koji traže nekretninu ali i onih koji prodaju. U svemu ovome treba naći balans kako bi na kraju svi dobili ono što očekuju. Kako se ponuda povećava na dnevnom nivou, treba obratiti pažnju na sve ono što se nudi i doći do nekretnine koja će vam najviše odgovarati kada je cena u pitanju. Takođe, potrudite se da pronađete kvalitetnu gradnju kako biste zaista bili sigurni da ulažete novac na pravi način i stvarate dom koji će biti vaša oaza mira.

Gde i kako tražiti?

Jedan od glavnim problema kada je potražnja za nekretninom u pitanju jeste na koji način i kako krenuti u potragu. Većina kupaca ističe oglase za stanove kao najčešći vid pretrage jer ne samo da na ovaj način mogu dobiti uvid u trenutno realno stanje na tržištu, nego mogu i da vide kakvu nekretninu mogu da pronađu u okviru svog budžeta. Kada je u pitanju najisplatljivija prodaja stanova, Beograd se pokazao kao mesto za investiranje jer su stanovi u prestonici uvek traženi jer popularnost ovog grada samo raste. Pored toga, oglasi za posao prikazuju najbitnije podatke koji su prvi filter i predstavljaju pomoć pri odabiru užeg kruga nekretnina koje je potrebno dodatno razmatrati.

porodica-gleda-tv

Renovirati ili ne?

Ukoliko se odlučite za kupovinu veće nekretnine imate dve opcije – da pronađete nekretninu koju je potrebno renovirati i samim tim uštedite novac pri kupovini i ostavite ostatak budžeta za renoviranje i prilagođavanje ili da kupite stan koji ne zahteva nikakva ulaganja. Ukoliko se odlučite za prvu varijantu, budite spremni da pored uloženog novca treba da uložite i dosta stresa, vremena i rada kako biste bili zadovoljni finalnim rezultatom. Ipak, na ovaj način nekretninu možete prilagoditi sopstvenom ukusu i stvoriti dom koji ste oduvek želeli. Ako pak ne želite da se upuštate u proces renoviranja, odlučite se za nekretninu koja je već renovirana ili za novogradnju koja ne zahteva ulaganja, nego samo useljenje.

Kako finansirati nekretninu?

Iako je za kupovinu nekretnine potrebno imati odgovarajući budžet, mnogi potencijalni vlasnici nekretnine ovde treba da donesu veoma važnu odluku. Ukoliko već posedujete nekretninu, postavlja se pitanje da li da istu prodate i taj novac uložite u kupovinu veće, ili da jednostavno podignete stambeni kredit i rentirate manju nekretninu i od kirije isplaćujete ratu kredita. Ovo je već računica koju sami treba da odradite, imajući u vidu vašu budućnost i način na koji želite da čuvate novac. Postoji toliko za i protiv razloga kada su u pitanju obe opcije, te samo morate da pronađete koja vam trenutno više odgovara. Naposletku, u zavisnoti od toga kakva je finansijska konstrukcija koju trenutno posedujete, vrlo lako možete doneti odluku kao što je ova.

Pronaći veći životni prostor ne mora da bude stresna odluka niti nešto što će vam oduzeti previše vremena i doneti stres u vaš život. Uz samo par saveta, ovaj proces može da prođe uspešno po vas i vašu porodicu.