Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zdravlje

Prirodni tretmani za psorijazu

Ukoliko se borite sa psorijazom, verovatno ste već isprobali razne terapije i lekove. Međutim, prirodni tretmani mogu biti korisni kao dodatak ili čak kao alternativna metoda lečenja. Ovaj članak će vam predstaviti nekoliko prirodnih tretmana za psorijazu, od kojih neki mogu biti iznenađujuće efikasni. Štaviše, ovi prirodni tretmani mogu vam pružiti osećaj olakšanja i svežine, bez štetnih efekata koje često prate farmaceutski lekovi.

Šta je psorijaza?

Psorijaza je hronična autoimuna bolest kože koja se karakteriše pojavom crvenih, ljuskavih mrlja na koži. Ova bolest može biti veoma neprijatna i uticati na kvalitet života osobe koja je ima. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti razvoju psorijaze, a simptomi se mogu ublažiti primenom određenih prirodnih tretmana.

Psorijaza je kožna bolest koja se javlja kao rezultat ubrzanog procesa obnavljanja ćelija kože. U normalnim uslovima, ovaj proces traje oko 28 dana, dok kod osoba sa psorijazom traje samo 3 do 4 dana. To dovodi do stvaranja crvenih, upaljenih i ljuskavih mrlja na koži. Psorijaza može uticati na bilo koji deo tela, uključujući kožu glave, laktove, kolena, leđa i nokte.

Uzroci

Tačan uzrok psorijaze nije poznat, ali se veruje da je kombinacija genetike i okruženja ključna. Osobe sa genetskom predispozicijom mogu razviti bolest nakon izlaganja određenim okidačima, kao što su stres, infekcije, povrede kože, pušenje, alkohol, određeni lekovi i promene u hormonima.

Simptomi psorijaze mogu varirati od blagih do teških. Najčešći simptomi su crvene, izdignute mrlje na koži prekrivene beličastim ljuskicama, svrab, suvoća kože, ispucali nokti, bol i otežano kretanje zglobova. Ovi simptomi mogu biti prisutni i nestajati tokom vremena, a njihova pojava i intenzitet mogu se razlikovati kod svake osobe koja ima psorijazu.

ruke-nega-dlanovi

Prirodni tretmani za psorijazu

Iako psorijaza nema leka, postoji nekoliko prirodnih tretmana za saniranje promena na koži, koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i kontrolisanju bolesti. Ovi prirodni tretmani su bezbedni i mogu se koristiti kao dodatak konvencionalnoj terapiji.

Hidratacija kože

Hidratacija kože igra ključnu ulogu u održavanju njenog zdravlja i ublažavanju simptoma psorijaze. Redovno korišćenje hidratantnih krema ili prirodnih ulja može pomoći u sprečavanju suvoće kože. Takođe je važno izbegavati iritantne sapune koji mogu isušiti kožu i pogoršati simptome.

Korišćenje meda

Med je prirodni proizvod koji može imati blagotvorne efekte na kožu obolelu od psorijaze. Može se koristiti kao obloga tako što se nanosi na zahvaćeno područje i ostavlja da deluje nekoliko sati. Takođe, konzumiranje meda može pružiti organizmu korisne hranljive sastojke i podržati poboljšanje zdravlja.

Primena aloje vere

Aloja vera je biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima, a može biti korisna i kod psorijaze. Gel od aloje vere se može naneti direktno na zahvaćenu kožu kako bi se umirila iritacija i hidrirala koža. Sok od aloje vere se može konzumirati kao dodatak ishrani kako bi se podržao imunološki sistem i opšte zdravlje.

Upotreba ribljeg ulja

Dodatak ishrani ribljeg ulja može pružiti organizmu omega-3 masne kiseline koje imaju antiinflamatorne osobine. Ove masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale i svraba koji se javljaju kod psorijaze. Takođe, primena ribljeg ulja na koži može hidrirati kožu i ublažiti simptome.

Sušenje psorijatičnih ploča sunčevom svetlošću

Sunčeva svetlost može imati blagotvoran efekat na simptome psorijaze. Redovno izlaganje zahvaćenih područja suncu može smanjiti upalu i ublažiti simptome. Takođe se može koristiti i terapija specijalnim UVB svetiljkama koje emituju sličan spektar svetlosti kao sunce.

Primena katrana

Katrani su prirodna supstanca koja se koristi u tretmanu psorijaze. Upotreba katranskog sapuna ili katrana u obliku krema ili losiona može smanjiti upalu i svrab, i pomoći u ublažavanju simptoma. Međutim, ovi proizvodi mogu izazvati iritaciju kod nekih ljudi, pa se treba konsultovati sa dermatologom pre upotrebe.

Upotreba kurkume

Kurkuma je začin koji se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini i ima antiinflamatorna svojstva. Povećanje unosa kurkume u ishrani ili pravljenje paste od kurkume i nanosenje na zahvaćenu kožu može pomoći u smanjenju upale i svraba kod psorijaze.

Kupke sa morskom soli

Kupke sa morskom soli mogu biti korisne za hidrataciju kože i ublažavanje simptoma psorijaze. Dodavanje morske soli u toploj kupki može smanjiti svrab i crvenilo, a istovremeno hidrirati kožu.

Isprobavanje akupunkture

Akupunktura je deo tradicionalne kineske medicine i može biti korisna kod psorijaze. Ova tehnika podrazumeva ubadanje tankih igala u određene tačke na telu kako bi se stimulisao protok energije i podstakao proces ozdravljenja. Međutim, treba se obratiti stručnjaku koji ima iskustva u tretiranju psorijaze akupunkturom.

Pravilna ishrana

Pravilna ishrana može odigrati ključnu ulogu u ublažavanju simptoma psorijaze. Izbegavanje namirnica koje mogu pogoršati upale, poput prerađenih namirnica, šećera i zasićenih masti, može pomoći u smanjenju simptoma. Povećanje unosa antiinflamatorne hrane, kao što su riba, povrće, voće, orašasti plodovi i cele žitarice, može podržati zdravlje kože i umanjiti upalu.

Uz pravilnu negu kože i primenu ovih prirodnih tretmana, moguće je ublažiti simptome psorijaze i poboljšati kvalitet života. Međutim, pre primene bilo kakvih tretmana, uvek se treba posavetovati sa dermatologom kako bi se utvrdila najbolja terapija za konkretni slučaj psorijaze.