Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zdravlje

Prirodni lekovi za izbacivanje kamena iz bubrega

Ako sumnjate da se u Vašem bubregu formirao kamen, obavezno posetite lekara i konsultujte se sa njim oko terapije. Mnoge lekove možete sami napraviti kod kuće, a brojni pacijenti garantuju za njihovu delotvornost i efikasnost.

Darovi iz prirode su pomogli mnogima pa zato iskoristite njihovu lekovitost i u svom slučaju. Nakon izlečenja, vodite računa o svom zdravlju i sprečite ponovno javljanje kamena kroz korake kao što su promene u ishrani i redovan unos dovoljne količine tečnosti.

Prirodni lekovi koji pomažu  kod kamena u bubregu

#1 JABUKOVO SIRĆE – Jedan je od najboljih prirodnih lekova za kamen u bubregu i simptome koji ga prate. Prepun je limunske kiseline i kao takav podstiče razlaganje kamena i alkalizuje urin i krv. Takođe, olakšavaju se i bolovi koji nastaju zbog kamena.

Da bi pojačali dejstvo jabukovog sirćeta, pomešajte ga sa malo soka od svežeg limuna. Ne preterujte sa korišćenjem jabukovog sirćeta, jer ćete tako smanjiti nivo kalijuma u organizmu i pokrenuti razvoj osteoporoze.

Dve kašike jabukovog sirćeta i nekoliko kapi limuna dodajte u 200ml mlake vode. Pijte najviše dve čaše u toku jednog dana.

#2 PERŠUN – Unos peršuna pojačaće mlaz urina prilikom mokrenja i pomoći organizmu da se oslobodi toksina, kao i kamena u bubregu.

Peršun ima i sposobnost da poveća protok krvi do bubrega što će ukloniti kristalizovan kalcijum oksalat i ostale elemente od kojih nastaje kamenje.

Za lečenje koristite sveže ili sušene listove i koren peršuna.

2g fino seckanog prešunovog lišća i korena sipajte u 150ml vode koja je prethodno proključala. Sačekati 10 minuta pa procediti čaj. Piti tri šolje lekovitog napitka dnevno.

#3 BOSILJAK – Prepun je korisnih nutrijenata i važnih antioksidanata. Bosiljak u svom svežem obliku takođe može uspešno da pomogne kod razbijanja i izbacivanja kamena, a takođe će ublažiti i bolove koji prate ceo proces.

Stabilizuje nivo mokraćne kiseline i tako sprečava stvaranje novog kamenja u budućnosti. Nemojte koristiti ovu lekovitu biljku duže od 6 nedelja.

U blender stavite pola šolje svežeg bosiljka, jedan manji seckani oljušeni krastavac, jednu manju seckanu jabuku i pola limete. Sve izmiksujte tako da se sastojci lepo sjedine. Dobijeni smuti pijte svaki dan.

#4 CELER – Antioksidanti u celeru povećavaju produkciju urina i pomažu pri tretiranju simptoma karakterističnih za kamenje u bubregu. Celer čisti toksine iz mokraće koji doprinose stvaranju kamena i olakšava izbacivanje postojećeg kamenja.

Prepun je vitamina C, flavonoida i beta karotena. Ublažava postojeće upale u telu. Pomoću celera možete smanjiti i visok krvni pritisak, sniziti nivo holesterola i izboriti se sa infekcijama.

Iseckati 220g stabljika celera na komadiće. Ubacite ih u sokovnik i dolijte malo vode. Izmiksajte tako da dobijete ujdnačenu smešu bez preostalih komadića. Procediti sok i popiti ga. Piti svaki dan po jednu dozu.

#5 RASTAVIĆ – Predstavlja korovsku biljku oporog ukusa. Ova lekovita biljka deluje kao diuretik, pročišćavajući bubrege od toksina i razlažući kamenje. Pokreće izbacivanje samog kamena zahvaljujući silicijumskoj kiselini koju sadrži.

U sastavu rastavića nalaze se i vitamin C, flavonoidi, alkaloidi, glikozidi i smola. Za lečenja kamena u bubregu napravite topao ili hladan čaj od listova rastavića.

Dve kašičice lišća rastavića sipajte u šolju hladne vode i sačekati da tako odstoje 10 minuta. Iscediti tečnost i zasladiti je sa malo meda. Piti 3-4 šolje ovog hladnog čaja dnevno.

#6 MASLINOVO ULJE – Pomaže pri izbacivanju kamenja iz bubrega podmazujući urinarni trakt. Ublažiće bolove i neprijatnost koji prate proces izbacivanja.

Da bi ulje masline koristili u lekovite svrhe, birajte ono koje je najkvalitetnije, jer je takvo najdelotvornije. Maslinovo ulje se ne sme koristiti za izbacivanje kamena koji je veći od 15 milimetara.

U staklenu flašu sipajte 100ml ekstra devičanskog, hladno ceđenog maslinovog ulja, kao i 100ml soka od limuna i 100ml piva. Dobro promućkati sadržaj. Piti 50ml na prazan stomak svakog jutra.

PROMENE U NAČINU ISHRANE

Unosite što više svežeg voća i povrća. Bazirajte se na namirnicama koje sadrže visok nivo fitata, koji će olakšati razlaganje postojećeg kamena i sprečiti stvaranje novog u budućnosti. To su semenke, orašasti plodovi, mahunarke i žitarice.

Izbegavajte hranu koja sadrži kalcijum oksalat od kojeg se stvara kamenje, a tu spada zeleno lisnato povrće poput spanaća. Smanjite unos proteina životinjskog porekla. Ograničite unos soli i šećera.

Svaki dan posle ručka popijte čašu crnog vina, koje smanjuje rizik od stvaranja kamena u bubregu za 60%. Hrana bogata magnezijum je takođe dragocena, poput crne čokolade i avokada.

Slobodno koristite i suplemente na bazi magnezijuma i tokom i nakon lečenja i dozirajte ih tako što ćete pratiti uputstvo za upotrebu.

PREVENTIVA

Kamen u bubregu može da se ponovo vrati 10-15 godina nakon izlečenja ukoliko ne sprovedete preventivne mere. Ovo su neke od njih i pomoći će Vam da u potpunosti sprečite formiranje novog kamenja u budućnosti.

  • Akcenat je na hidrataciji. Od velike je važnosti da tokom lečenja i nakon oporavka unosite što više tečnosti, a pogotovo čiste vode. Preporučuje se 8 čaša dnevno za žene, a 10 za muškarce.
  • Smanjite unos alkohola. Iako je u tečnom stanju, alkohol će napraviti kontraefekat i dehidrirati organizam ako se konzumira često i u većim količinama. Pijte ga što manje ili ga u potpunosti izbegavajte.
  • Izbegavajte saunu. Ona možda jeste na neki način dobra za zdravlje, ali ukoliko ste lečeni od kamena u bubregu, prestanite da je posećujete. Preterano znojenje dovodi do velikog gubitka tečnosti iz organizma.

KADA TREBA POTRAŽITI HITNU MEDICINSKU POMOĆ?

Postoje simptomi koji su razlog za brigu i hitnu posetu lekaru.

To su veoma jaki bolovi zbog kojih pacijent ne može da sedi, niti da se smesti u bilo kakav drugi komforan položaj, kao i krvarenje tokom mokrenja.

Potpuna nemogućnost mokrenja takođe zahteva pregled i momentalnu intervenciju stručnog lica.