Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Lifestyle

Od čega sve zavisi da li ćemo u kupatilu imati obične ili tuš kade

Image by dit26978 on Freepik

Kada nekoga pitate šta je bolje postaviti u kupatilu, tuš kabinu ili klasičnu kadu, naravno da ćete dobiti različite odgovore, pre svega jer su i sklonosti različite. Naime, svakome je ritual kupanja različit – neko voli da se tušira, a neko da se ujedno i opušta kupajući se u kadi. I jedno i drugo je legitimno, ali čini se da presudnu ulogu u odabiru ipak nemaju lični afiniteti. Ono što diktira opremanje kupatila ipak jeste prostor kojim raspolažemo, pa sve ostalo.

Ustaljeno pravilo – tuš kabine za manja kupatila, a klasične kade za veća

U mnogim stanovima se ponekad ostavi veoma malo prostora za kupatilsku namenu. Katkad se to menja i kada se stan renovira pa se smanjuju dimenzije kupatila nauštrb povećanja drugih prostorija. Bilo kako bilo, mnogo je češća situacija da nam prostora fali nega da ga imamo napretek.

Zato se za takve slučajeve kada je prostora u kupatilu premalo ugrađuju tuš kabine. S druge strane, nešto veća kupatila ostavljaju i više opcija, što ne mora apriori da znači da se tu postavljaju klasične kade. Ipak, mnogi su ljubitelji takvih kada zbog mogućnosti da one pruže osećaj boravka u nekom spa centru.

Za tuš kabine i kade cena je različita, ali i različit je ugođaj

Novac – često nam i on diktira kako ćemo urediti bilo koju prostoriju u domu, pa tako i u kupatilu. Za kade cene variraju, bilo da su to obične, ili ugaone kade, kadice za tuš kabine, u zavisnosti i od veličine, materijala od kog su napravljene i od prroizvođača.

S druge strane, one se mere i time koja je procedura za ugradnju, koliko se lako uklapa i da li zahteva paravane. Za tuš kabine se paravani od stakla podrazumevaju, dok za kade mogu biti dovolje i samo zavese. Svakako, i kod kabina, odnosno paravana postoji različitih modela , a kako su obavezni kod tuš kada, ponekad celu priču mogu da učine još skupljom.

Prednosti i mane tuš kabina i kada

Kada se govori o dobrim i lošim karakteristikama obe vrste kada, i jedne i druge ih imaju podjednako. Da krenemo od onih klasičnih. Najviše im se zamera to što zauzimaju mnogo prostora, što nisu toliko praktične, na primer, za starije (kojima je teško da ih opkorače). S druge strane, svi roditelji sa manjom decom znaju koja je prednost imati kadu u kupatilu, koja svako kupanje mališana učini lakšim, bezbednijim ali i zabavnijim.

Kupanje u kadi, na kraju krajeva, može predstavljati preko potreban momenat uživanja i opuštanja na kraju radnog ili samo napornog dana. Sve u skladu sa kreativnošću i malim trudom da od kupatila napravite malu spa oazu u vašem domu, uz samo par stvari koje će to upotpuniti.

Nasuprot tome, uživanje za mnoge predstavlja dugo tuširanje, bilo jutarnje ili večernje, i verovali ili ne, ne vole svi leškarenje u kadi. Za njega, zapravo, i nemamo toliko vremena, ili nam je jednostavno mrsko da punimo kadu vodom.

Tuširanje je nešto što praktikuje večina, tako da su tuš kabine u tom slučaju svrsishodnije. Isto tako, ulazak u tuš kabinu, kako su ivice tih kada niže. Omogućavaju lakši ulazak onima koji su iz bilo kog razloga ograničeni u kretanju. Na kraju krajeva, i prostor koji nam je ostao kada smo kadu zamenili tuš kabinom može se iskoristiti za nešto drugo, kao na primer, nešto za odlaganje stvari.

S druge strane, tuš kabine mnogi ne vole upravo zbog paravana od stakla, koje je gotovo nemoguće držati pod kontrolom, naročito čistim i bez fleka od kamenca. Tu postoje određeni saveti i trikovi kako da ih odžavate, ali ipak to zahteva mnogo više angažovanja nego kod zavesa, koje su sasvim dovoljna zaštita za obične kade.

slavine za kupatilo

Image by mrsiraphol on Freepik

Dodatne mogućnosti i jednih i drugih – slavine za kupatila i dodatna oprema

Razne vrste kada omogućavaju i različite efekte, a za sve je podjednako vađno da imaju dobre slavine za kupatila. Njima pre svega treba lako da se rukuje da izgledaju savremeno i da predstavljaju na neki način ukras dela za kupanje, ali i da sam tuš ima mnogobrojne načine rada.

Isto tako, imamo kade sa delom za sedenje, kao i dodatke u vidu mlaznica za hidromasažu, koje su jako popularne kod ugaonih kada, što daje sliku i doživljaj poput džakuzija.