Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Saveti

Korekcija usana, šta treba znati

Usne se smatraju simbolom ženstvenosti i senzualnosti. Zato su lepe i pune usne san mnogih žena. Razmišljate o svojim usnama. Pitate se da li biste mogli da promenite njihov oblik? Čitate blogove klinika za estetsku hirurgiju, komentare korisnika i kažete sebi „Zašto konačno ne uradim korekciju i oblikujem ih da budu onakve kakve sam oduvek želela“ ?!

 Korekcija usana je estetski postupak koji se radi sa ciljem povećanja ili oblikovanja usana. Korekcija uključuje ubrizgavanje dermalnih filera, poput hijaluronske kiseline kako bi se postigao željeni oblik, veličina, odnosno dobile pune, senzualne usne lepih i jasnih kontura. Pored povećanja usana postiže se i efekat podmlađivanje usana kao i cele perioralne regije.

Priprema i procedura

Prvo što biste trebali da uradite je da izaberete pouzdanog doktora, koji će saslušati vaše želje i dati vam stručne savete i sugestije.

Bitno je da se pridržavate preporuka  pre same korekcije, a one su najčešće sledeće:

– da izbegavate konzumiranje alkohola,

– izbegavate odlazak u solarijum neposredno pre procedure,

– ukoliko je moguće, da ne povećavate usne hijaluronom na početku ciklusa,

– da izbegavate vitamin E.

Povećanje volumena usana – Dermalni fileri

Povećanje usana dermalnim filerima je jednostavna procedura i kod većine pacijenata nije potrebna lokalna anestezija, već se samo nanosi lokalni anestetik u vidu kreme, ali je moguće i davanje injekcione anestezije Hirurg prvo obeležava područja na vašim usnama, a zatim inekcijom postepeno ubrizgava odgovarajuću količinu filera, da bi se povećao volumen, odnosno poboljšao izgled lica. Sam postupak obično traje oko 30 minuta i potpuno je bezbedan.

Dermalni fileri su tretmani koji se koriste kako za povećanje volumena usana ili oblikovanje obraza, ali i za ublažavanje bora i finih linija, povećavanje volumena lica, popunjavanje brazdi i oblikovanje kontura lica. Fileri su gelovi koji se ubrizgavaju ispod kože, da bi se postigao željeni estetski rezultat.

To je najmanje invazivan i efikasan način za povećanje volumena usana. Najčešće korišteni fileri su hijaluronska kiselina ili kolagen, koji pružaju privremene rezultate. Hijaluronska kiselina je najpopularniji sastojak, jer je prirodno prisutna u koži i daje hidrataciju i volumen. Glavna uloga hijalurona je da vezuje vodu, zadržavajući je poput sunđera, odnosno na taj način koži pruža čvrstinu, čini je glatkom i zategnutom.

estetska hirurgija

 Oporavak nakon intervencije

Oporavak je vrlo brz. Ne treba da se plašite crvenila i blagog otoka oko usana, koji se pojavljuje nekoliko sati nakon intervencije filera. To su uobičajene nuspojave, koje brzo prolaze. Pacijenti nakon  intervencije mogu odmah da obavljaju svoje normalne aktivnosti, bez ograničenja.

Veoma je važna pravilna nega usana nakon intervencije, da bi se ostvario očekivani rezultat, uz što duži efekat i izbegle negativne posledice. Željeni rezultati intervencije ne samo da zavise od doktora, vrste i kvaliteta filera već i od vas samih.

Kako se ponašati nakon intervencije

Preporuka je da prvi dan nakon intervencije ne koristite vruća jela i napitke, jer konzumiranje tople hrane i tečnosti doprinosi širenju krvnih sudova, što pojačava otok. Alkoholna pića takođe aktiviraju krvotok i šire krvne sudove, zato je najbolje da ih najmanje sedam dana nakon intervencije izbegavate. Kada su u pitanju cigarete, najbolje bi bilo da nekoliko sati posle intervencije napravite pauzu.

Masaža je veoma bitna nakon povećanja usana hijaluronskim filerima, ali tek trećeg dana posle obavljenog tretmana. Masaža ne treba da bude previše gruba, već je poželjno da kružnim pokretima prstiju masirate usne i kožu oko usana, kako bi se filer ravnomerno rasporedio ispod kože, što će pomoći da modrice i otok brže nestanu.

Većina kozmetičkih sredstava je po svom sastavu agresivnija nego što bi trebalo, zato šminkanje nije dozvoljeno dan posle intervencije.

Aktivni treninzi i fitnes preporučuju se tek nakon dva, tri dana od intervencije, jer se za vreme intenzivne fizičke aktivnosti povećava cirkulacija krvi, kao i temperatura celog tela, što može dovesti do povećanja i produženja trajanja otoka. Takođe i znojenje pospešuje oslobađanje soli kroz kožu, što može za posledicu imati iritaciju na mestu uboda, kao i produžetak perioda zarastanja.

Koliko traje hijaluron u usnama?

Prosek trajanja hijaluronskih filera je od tri do četiri meseca, ali u nekim slučajevima mogu trajati  šest meseci do godinu dana i duže. Hijaluronski fileri koji se najčešće koriste su Restylane, Juvederm, Belotero i Teosyal. Ovi fileri vezuju manje vode, a time se dobija prirodan izgled usana.

Implanti za popunjavanje usana

Za postizanje dugotrajnih rezultata, razmislite o estetskoj hirurgiji i tretmanu lip augmentationa, što  podrazumeva hiruško postavljanje implantata ili vlastitog masnog tkiva u usne, kako bi se povećao volumen. Efekti su trajniji, ali je procedura invazivnija i podrazumeva malo duži period oporavka, ali se i pored navedenog ređe koriste u odnosu na filere.

Hiruško povećanje usana postavljanjem implantata izvodi se pod lokalnom anestezijom, sa minimalnim rezovima koji se prave na gornjoj, donjoj ili i gornjoj i donjoj usni, kako bi se omogućilo postavljanje implantata. Nakon postavljanja implantata, koji su mali i oblika cevčice, rezovi se zatvaraju.

Oporavak nakon hiruške intervencije je nešto duži, odnosno dva do tri dana. Za to vreme možete očekivati oticanje, ali nakon toga možete nastaviti sa normalnim aktivnostima.

Svakako je najvažnije da za ovako značajan poduhvat angažujete profesionalce koji raspolažu savremenim tehničkim i tehnološkim sredstvima i imaju stručno osoblje sa bogatim iskustvom u primeni novih tehnologija.

Autor: Milica S.K.