Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Lifestyle

Koliko je bitan rad na sebi i usavršavanja ukoliko želite da poslovno napredujete

Poslovni svet ima svoju dinamiku i određena pravila koja od nas zahtevaju ili da se uhvatimo u koštac sa svim promenama i prilagodimo, ili ćemo se izgubiti u konkuretnoj trci i izaći kao gubitnik. Bez obzira da li posedujemo sopstveni biznis ili smo deo određenog tima, neophodno je da budemo u koraku sa stalno  nadolazećim promenama i širimo naše vidike.

Učenje novih veština i neprekidan rad na sebi proverena je formula za uspeh i način na koji možemo učvrsiti naše mesto u biznis svetu i postići željene rezultate. Lični razvoj je pre svega individualna stvar, jer svako poseduje drugačiji opseg znanja i veština, te teži ka ciljevima koji se razlikuju.

U nastavku ćemo vam predstaviti samo neke od benefita učenja i usavršavanja i zašto je važno da ovu praksu učinite sastavnim delom vaše karijere.

Biti u koraku sa promenama

Konstantan razvoj modernih tehnologija uzročnik je različitih promena koje se dešavaju u biznis sektoru, što rezultira novih zahtevima i drugačijim potrebama poslodavaca. Formira se tržište rada koje u fokus stavlja veštine i znanja koje mogu da isprate najnovije promene, pa se sa tim u vezi javljaju i potpuno nova radna mesta. Tehnološko znanje postalo je neophodno ukoliko želimo da budemo konkurentni i pronađemo svoje mesto u dinamičnom poslovnom svetu. Kraj formalnog obrazovanja ne znači i završetak učenja, naprotiv. Danas imamo mnoštvo kurseva i radionica koje su lako dostupne jer su mahom online, pa ih možemo pohađati i paralelno sa redovnim poslom i drugim svakodnevnim obavezama koje imamo.

Bolja pozicioniranost na tržištu rada

Učenjem novih veština automatski povećamo šansu za boljim poslovnim prilikama i otvaramo vrata novim profesionalnim poznanstvima. Pojednici koji su spremni na konstantno učenje i koji poseduju set različitih veština, ostaviće bolji utisak na poslodavce i biti korak ispred konkurencije. Kada su u pitanju najtraženiji poslovi, Beograd i Novi Sad imaju bogatu ponudu, budući da ovi gradovi imaju najveći broj mladih ljudi koji žele da se razvijaju i grade karijeru u urbanim sredinama. Shodno tome, mladi biraju okruženje koje je u potpunosti prilagođeno njima. Osim toga, veći gradovi pružaju više šansi za kvalitetne edukacije i usavršavanja, što jeste značajan faktor za nekoga ko gradi svoju karijeru.

prelistavanje2

Jačanje samopouzdanja

Učenje i rad na sebi mogu uticati na jačanje vašeg samopouzdanja, jer postajete svesniji činjenice da umete da radite stvari koje do sada niste mogli. Bićemo spremniji za prepreke koje nam se mogu naći na putu ka uspehu, a izazovi koji su pred nama, činiće nam se manje strašnim i manje nepobedivim kao pre. Pozitivno mišljenje o sebi je magična alatka koja je sastavni deo uspeha, ali je ne posedujmo svi. Stoga, ona mora da se gradi i jača kako bi nam služila kao pokretačka snaga i bila od velike pomoći kada se nađemo pre novim izazovima i preprekama.

Umetnost komuniciranja i stvaranja mreže saradnika

Oni koji ulažu u svoje znanje i veštine, istovremeno rade i na boljoj komunikaciji i razvijanju međuljudskih odnosa. Mnogi kažu da je komunikacija treći najvažniji činilac uspešnog biznisa i da stoga zaslužuje veliku pažnju kada govorimo o karijernom napretku. Ovo se posebno odnosi na menadžere i vođe timove, ali i sve druge uključene u poslovni svet. Pravovremenom i odgovarajućom komunikacijom možete pridobiti nove klijente, pokazati se u boljem svetlu kod nadređenih i generalno izgraditi bolje poslovne odnose sa kolegama i svima onima koji su deo vašeg uspeha. Znamo da je umrežavanje ključ uspeha, a kako bismo bili uspešni u pronalaženju novih poslovnih saradnika i klijenata, moramo pre svega poraditi na našoj veštini komuniciranja.

Otvorenost ka novim idejama

Kada su učenje i lični razvoj sastavni deo vašeg funkcionisanja i karijere, onda imate priliku da upoznate nova lica i susretnete se različitim idejama i prilikama. Sve ovo vam otvara mogućnost za nove projekte i uplovljavanje u sfere poslovanja u kojima do sada niste imali prilike da se oprobate. Osobe koje su sklone stalnom učenju, lakše izlaze iz zone komfora i spremnije su za suočavanje sa rizičnim situacijama. A znamo da bez rizika nema zagarantovanog uspeha.

Rad na sebi i učenje novih veština je nešto najbolje što možete da učinite za vas i vašu karijeru. Zapravo, danas je to neophodnost ukoliko želite da napredujete i dobro se pozicionirate na tržištu rada. Prilagođavanje novim zahtevima tržišta i hvatanje u koštac sa stalno nadolazećim promenama utabaće put ka uspehu i pomoći vam da ostvarite vaše profesionalne ciljeve.