Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zdravlje

Koji su najčešći simptomi diskus hernije

Diskus hernija je često neurološko stanje koje može uzrokovati bol, nelagodu i ograničenje u svakodnevnim aktivnostima. Diskovi su jastučići smešteni između kičmenih pršljenova koji omogućavaju fleksibilnost i apsorpciju udaraca pri kretanju. Kada je disk oštećen ili ispupčen, može pritiskati okolne nerve, što dovodi do različitih simptoma diskus hernije.

Simptomi diskus hernije mogu uključivati bol u leđima, vratu ili karlici, trnjenje ili utrnulost u udovima, ograničenu pokretljivost, slabost mišića i probleme sa ravnotežom.

Uz pravovremenu dijagnozu i efikasan tretman, osobe sa diskus hernijom mogu osetiti poboljšanje i eliminisanje simptoma i povrat normalne funkcionalnosti tela.

Diskus hernija može izazvati različite simptome koji variraju u zavisnosti od mesta i ozbiljnosti stanja.

Evo nekih od najčešćih simptoma diskus hernije:

Bol u donjem delu leđa najuobičajen simptom diskus hernije

Bol u donjem delu leđa (lumbalna bol) je jedan od najčešćih simptoma diskus hernije. Ova bol se može javiti iznenada i biti veoma jaka i intenzivna. Ona se često opisuje kao oštra i peckajuća, što može biti izuzetno neugodno i ograničavajuće za osobu koja je pati.

Ono što je karakteristično za bol u donjem delu leđa kod diskus hernije je njena sposobnost da se proširi na druge delove tela. Osoba može osetiti bol koji se širi na stražnjicu, bokove i noge. Bol može biti prisutna kako u stajanju, tako i u sedenju, ali se često pogoršava tokom fizičke aktivnosti ili savijanja.

Pored intenzivnog bola, diskus hernija može izazvati i druge simptome koji su povezani sa nervnom iritacijom. Ovo uključuje trnjenje ili utrnulost u nogama, slabost mišića u nogama ili stopalima, gubitak refleksa ili problema sa ravnotežom. Ovi simptomi su posledica pritiska herniranog diska na spinalne nerve, što može ometati normalno funkcionisanje nervnih signala.

Važno je napomenuti da simptomi diskus hernije mogu varirati kod svake osobe. Neke osobe mogu imati samo blagu nelagodu ili povremene epizode bola, dok druge mogu imati izuzetno teške simptome koji značajno utiču na njihovu sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Bol u nozi kao simptom

Diskus hernija može izazvati bol i nelagodnost koja se proteže duž noge, sve do stopala. Ova vrsta boli se često naziva “išijalgija” ili “išijas” i obično se javlja samo na jednoj strani tela. Osoba može osećati snažan bol koji se širi duž zadnjice, bedra, listova i stopala.

Bol u nozi je rezultat pritiska herniranog diska na spinalni nerv koji prolazi kroz lumbalnu regiju kičme. Kao rezultat toga, nerv može biti nadražen ili komprimiran, što dovodi do pojave bola. Ova vrsta bola se često opisuje kao oštra, peckajuća ili osećaj “strujnog udara”. Osoba može imati otežan hod ili teškoću u podizanju stopala.

Pored bola, diskus hernija može biti praćena drugim senzornim simptomima u nozi. Osećaj peckanja, trnjenja ili utrnulosti u nozi može biti prisutan i može se protezati duž određenih delova noge ili stopala. Ovo je posledica poremećaja normalnih signala koji se prenose kroz oštećeni spinalni nerv.

Važno je napomenuti da simptomi diskus hernije mogu varirati od osobe do osobe. Kod nekih osoba, bol i nelagodnost u nozi mogu biti vrlo intenzivni i ograničavajući, dok kod drugih mogu biti blaži ili se javljaju povremeno. Svaka osoba može imati svoje specifične simptome i osećaje.

Oduzetost mišića je još jedn od simptoma diskus hernije

Kod nekih pacijenata koji pate od diskus hernije, može se javiti oduzetost mišića. Ovo se može manifestovati kao slabost ili gubitak kontrole nad mišićima, što može uticati na sposobnost hoda i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U težim slučajevima, ove promene u mišićnoj funkciji mogu dovesti do trajnih neuroloških oštećenja.

Oduzetost mišića je posledica pritiska herniranog diska na nervne strukture u kičmenom stubu. Kada je nerv nadražen ili komprimiran, to može dovesti do problema u prenošenju signala do mišića. Kao rezultat toga, mišići mogu oslabiti, gubeći snagu i kontrolu, što otežava obavljanje osnovnih aktivnosti.

U nekim slučajevima, oduzetost mišića može manifestovati kao delimična ili potpuna paraliza. To se obično javlja kada je hernija diskova smeštena na višem nivou kičme, što može uticati na velike grupe mišića u telu. Osoba koja doživljava ovu vrstu oduzetosti mišića može se osloniti na potpunu asistenciju u dizanju, hodanju i uređaju za kretanje.

Na sreću, kod većine pacijenata sa diskus hernijom se ne javlja oduzetost mišića. Ipak, ako osetite bilo kakve promene u mišićnoj funkciji, važno je obratiti se lekaru.

Gubitak osećaja u određenim delovima tela

Diskus hernija može dovesti do gubitka osećaja u određenim delovima tela. Ovo se obično javlja na mestima gde je pritisak na nervne strukture najveći. Kada je hernija diskova smeštena u određenom delu kičme, može doći do kompresije nervnih korenova ili spinalnih nerava, što rezultira smanjenjem ili gubitkom osećaja u tim područjima.

Gubitak osećaja je rezultat poremećaja normalnog prenosa senzornih signala od periferije ka centralnom nervnom sistemu. Kada se nervne strukture komprimiraju ili nadražuju, njihova sposobnost da prenose senzorne informacije može biti ugrožena. To može rezultirati osećajem trnjenja, utrnulosti ili smanjenja osetljivosti u prstima, stopalima ili nogama.

Gubitak osećaja može biti delimičan ili potpun, u zavisnosti od mesta i stepena pritiska na nervne strukture. Osoba može primetiti da osećaj u određenim delovima tela postaje slabiji ili nepostojeći. Na primer, mogu imati poteškoća u osećaju dodira, temperature ili bola u tim područjima. Osećaj “mravinjanja” ili osećaj “kao da hodate po iglama” takođe su česti simptomi gubitka osećaja povezanog s diskus hernijom.

Važno je napomenuti da gubitak osećaja može biti ozbiljan simptom i treba ga shvatiti ozbiljno. Ako primetite bilo kakve promene u osećaju u prstima, stopalima ili nogama, trebali biste se obratiti lekaru

Trnci i utrnulost kao simptomi diskus hernije

Trnci i utrnulost su još jedan uobičajeni simptom diskus hernije. Pacijenti često opisuju osećaj trnjenja ili “mravinjanja” u donjem delu leđa, stražnjici, nogama ili stopalima. Ovo se obično javlja kao posledica pritiska na nervne strukture koje inervišu ove oblasti.

Diskus hernija može izazvati kompresiju ili nadražaj na spinalne nerve ili nervne korenove. Kada su ove strukture ugrožene, to može dovesti do poremećaja u normalnom protoku nervnih signala, što rezultira senzornim simptomima poput trnjenja i utrnulosti.

Trnci se obično opisuju kao osećaj “mravinjanja” ili kao lagano peckanje koje često nastaje spontano i može se javiti u različitim delovima donjeg dela leđa, stražnjice, nogu ili stopala. Ovo može biti praćeno i drugim simptomima diskus hernije kao što su bol, slabost ili gubitak osećaja.

Trnci i utrnulost često variraju u intenzitetu i mogu biti privremeni ili se javljati periodično. Neki pacijenti mogu imati stalni osećaj trnjenja, dok drugi mogu iskusiti samo povremene trnce.

Šta kada se jave simptomi diskus hernije

Najčešći simptomi diskus hernije uključuju bol, gubitak osećaja, trnce i utrnulost. Bol se obično javlja u donjem delu leđa, vratu ili ekstremitetima, i može se pogoršavati prilikom kretanja, kašljanja ili podizanja tereta. Gubitak osećaja može se manifestovati kao slabost ili smanjenje osetljivosti u prstima, stopalima ili drugim delovima tela koji su inervirani zahvaćenim nervima. Trnci i utrnulost se često opisuju kao osećaj “mravinjanja” ili peckanja, i mogu se javiti u donjem delu leđa, stražnjici, nogama ili stopalima.

Ovi simptomi su posledica pritiska ili iritacije na nervne strukture u kičmi. Važno je da osobe koje ispoljavaju ove simptome potraže medicinski savet i dijagnostiku od strane lekara specijaliste  kako bi se identifikovala diskus hernija i utvrdio najbolji plan lečenja.

Rano otkrivanje i adekvatno upravljanje simptomima mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti i poboljšanju kvaliteta života pacijenata.