Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zdravlje

Kamen u bubregu – najčešći uzroci i rizici

Glavna uloga bubrega u telu jeste da filtriraju krv i stvaraju urin. U određenim uslovima, dolazi do formiranje kristala koji mogu biti mali poput zrna graška ili veliki kao loptica za ping pong. Proces kristalizacije dovodi do stvaranje kamenja, koje može ozbiljno da remeti pacijenta u obavljanju svakodnevnih radnih zadataka, a takođe da izaziva brojne neprijatnosti.

Izbacivanje ovakvog kamenja može biti bolno, ali oni neće izazvati nikakva trajna oštećenja na bubrezima niti na ostalim delovima organizma ukoliko se otkriju na vreme.

Mnogi prirodni lekovi su od velike koristi kada je u pitanju razbijanje kamena u bubregu i njegovo izbacivanje. Primenite ih i izlečićete se veoma brzo, bez ikakvog rizika i neželjenih efekata. Zajedno sa kamenom, nestaće svi simptomi koji prate njegovo prisustvo u organizmu.

ŠTA JE KAMEN U BUBREGU?

Pod kamenom u bubregu podrazumeva se tvrd mineral koji može biti različitih veličina i nastaje kristalizacijom unutar samog organa ili u okviru urinarnog trakta. Sačinjen je od organskog jedinjenja, kalcijum oksalata. On se često nalazi u hrani i unosi se najčešće na taj način, a takođe ga stvara i jetra.

Čak 80% kamena je bazirano na kalcijumu i soli, a ostatak prestavljaju struvit, cistin i mokraćna kiselina. Normalan urin u sebi sadrži supstance poput citrata koji sprečava kristalizaciju kalcijum oksalata. U slučaju da tih supstanci nema u mokraći, stvara se idealno okruženje za formiranje kamena.

Kamen u bubregu se najčešće detektuje analizom urina i ultrazvučnim skeniranjem. Pomoću uzorka krvi se pronalaze minerali odgovorni za formiranje kamena. Drugi naziv za kamen u bubregu je nefrolitijaza.

ŠTA MOŽE UKAZATI NA FORMIRANJE KAMENA?

Vrlo malo kamenje se može izbaciti potpuno neprimetno, što nije slučaj sa većim. Postoje simptomi koji predstavljaju pokazatelje da u Vašim bubezima ili urinarnom traktu postoji problematični kamen. Najčešće je to akutni oblik bola u donjem delu abdomena. Dolazi u talasima i može biti različitog inteziteta. Taj bol se može širiti do leđe i prepona.

Ukoliko kamen prolazi kroz urinarni trakt, pacijent može osetiti mnogo jače bolove. Zanimljivo je da dijagnostikovanje kamena u bubregu uglavnom dolazi nakon što se pacijenti požale svom lekaru na bolove. Prisutan je osećaj mučnine, a neretko se javlja i povraćanje želudačnog sadržaja. Uriniranje je često i praćeno bolovima.

Količina izbačenog urina nakon svakog mokrenja je mala. Mokraća postaje crvenkasta ili braonkasta zbog prisustva eritrocita u njenom sastavu i nije bistra. Miris urina je takođe drugačiji nego obično.

Povećava se telesna temperatura uz prisustvo groznice, a primetan je i nagli gubitak telesne težine. Muškarci mnogo teže podnose simptome od žena, jer su kod njih simptomi dosta intezivniji.

NAJČEŠĆI UZROCI

Ne postoji definitivan uzročnik, već nekoliko faktora odjednom učestvuje u formiranju kamena. Nedovoljan unos vode i loša ishrana uglavnom predstavljaju glavne pokretače kristalizacije u bubrezima i stvaranja kamena. Uzimanje nekih medikamenata može biti jedan od mogućih uzroka. Ponekad igra veliku ulogu i genetski faktor.

KO JE POD RIZIKOM?

Smatra se da 1 od 20 ljudi u nekom periodu života ima problem sa kamenom u bubregu. Kamenje u bubrezima se najčešće javlja kod osoba koje ne unose dovoljno tečnosti u organizam ili često gube veliku količinu tečnosti bez adekvatnog nadoknađivanja. To dovodi do promena u normalnom balansu soli, minerala i vode u urinu.

Lekari smatraju da su osobe sa hroničnim oboljenjima podložne formiranju kamenja u bubrezima. Kod gojaznih osoba takođe postoji opasnost od stvaranja kamena. Ako je neko od članova Vaše porodice imao kamen u bubregu, postoji mogućnost da ćete i Vi imate problem sa istim.