Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Zdravlje

Kakve mogu biti operacije kile i kako se izvode?

Za jedno od najčešćih patoloških stanja kod ljudi smatraju se hernije trbušnog zida ili u kako je u narodu nazvan ovaj zdravstveni problem – bruh. Neka istraživanja na svetskom nivou pokazala su da je skoro svaka deseta osoba u mogućnosti da dobije kilu tokom života u nekom periodu. A postoji nekoliko vrsta koje se razlikuju i to: preponska, femoralna, pupčana, epigastrična, ventralna itd.

Iako se simptomi mogu ublažavati, povlačiti sami i pojačavati sa većim naporima, potpuno izlečenje je jedino moguće hirurškom intervencijom koja se može izvoditi na više načina.

Svakako operacija kile predstavlja onu koja se najčešće izvodi kada je opšta hirurgija u pitanju, kako u svetu, tako i kod nas.

Klasičan hirurški zahvat putem reza

Operacija kile se sprovodi radi trajnog rešenja ovog problema, ali i u svrhu preventivnog delovanja kako ne bi došlo do recidiva ili kako bi se ta mogućnost svela na minimum. Ona se može izvesti klasičnim rezom na trbuhu koji se nekada koristi baš često. Najčešće se izvodi u lokalnoj odnosno regionalnoj anesteziji.

Treba napomenuti da se u cilju onemogućavanja recidiva tokom operacije kile implantira odnosno ugrađuje sintetski materijal, tzv. mrežica (beztenziona tehnika), koja ima ulogu da pravi barijeru na konkretnom mestu u trbušnom zidu. Osim ove uloge, mrežica predstavlja i protetski materijal koji pomaže pacijentu u postoperativnom oporavku i smanjuje bolove ili ih potpuno onemogućava. Još jedna prednost ogleda se u tome što je organizam gotovo nikad ne odbaciju jer je hemijski i biološki intertna i nema  zabeleženih infekcija.

Otvoreni pristup se danas manje koristi, uglavnom onda kada laparaskopska metoda iz nekih razloga nije moguća, ili kada potoje komplikacije kao što su priraslice.

Laparaskopskom metodom

Laparaskopija podrazumeva hiruršku metodu za čiju primenu se prave manji rezovi na stomaku kroz koje prolaze instrumenti kojima se vrši operacija kile iznutra. Smatra se manje invazivnom metodom od prethodne i sve češće se primenjuje u praksi jer osigurava brz oporavak i daje dobre rezultate. Ostaju mali rezovi do 1 cm, koji su jedva vidljivi.

Ova vrsta operacije kile izvodi se isključivo u opštoj anesteziji. Iako se koristi opšta anestezija, pacijenta je moguće otpustiti istog dana kući, a najčešće sledećeg dana gde se nastavlja njegov oporavak.

Generalno govoreći, ova hirurška intervencija može se izvesti pored opšte i lokalne anestezije i u spinalnoj i epiduralnoj anesteziji u zavisnosti od metode koja se koristi. Zato na vreme izaberite dobru polikliniku gde ćete u skladu sa svojim željama i imati tretman kakav smatrate da je ispravan.

Laserska metoda upotrebnom svetlosnog lasera zraka

Moguća je i laserska operacije kile i to upotrebnom svetlosnog laser zraka (CO2/Nd YAG) kako bi se napravio rez i pepariranje uz simultanu hemostazu bez upotrebe standardnih hirurških instrumenata.

Lichtensteinova metoda izvodi se upotrebnom lasera u lokalnoj ili epiduralnoj anesteziji. Ima dve faze – u prvoj se prikazuje kilna kesa i zbrinjava se njen sadržaj, dok se u droj fazi na tom mestu postavlja mrežica.

Za svaku vrstu operacije kile angažovan je tim stručnjaka na čelu sa hirurgom i anesteziologom koji će se pobrinuti da sve protekne u najboljem redu. Danas se ove vrste hirurških intervencija mogu izvoditi i u državnim i u privanim poliklinikama i bolnicama jednako uspešno i kvalitetno.