Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Saveti

Kako očistiti uporne fleke sa nameštaja?

Fleka na nameštaju koja nikako neće da se skine – prava noćna mora, zar ne?

Kaže se da je čistoća pola zdravlja. Istina, moramo se složiti sa tim da ono sa čime dolazimo u kontakt svakodnevno, prosto treba da bude čisto i tu ne bi trebalo da bude kompromisa.

Prostor u kome provodite vreme, bez obzira da li se radi o kućnom ili poslovnom prostoru, sasvim sigurno je odličan primer mesta gde je važno održavati čistoću na što je moguće višem nivou.

Takav prostor je nesumnjivo ispunjen nekim nameštajem koji se intenzivno koristi pa se tu i tamo desi da se stvore fleke koje prosto neće da se očiste.

Ponekad, čak iako ga održavate izuzetno čistim spolja, nameštaj može biti zaprljan dubinski, mogu biti prisutni mikroorganizmi, sitne čestice, i slične stvari koje se ne vide i kojima tu nije mesto.

Vidljive ili nevidljive, fleke i nečistoća su nešto što ume da bude teško za čišćenje, pa čak i ukoliko uložite sav trud da rešite problem, imate utisak da još uvek nije dovoljno čisto.

Rešenje za uporne fleke, mikroorganizme, prašinu i druge nečistoće nudi se u dubinskom pranju nameštaja.

Korišćenje ovih usluga ne može se danas smatrati luksuzom niti bespotrebnim bacanjem para, jer pre svega, nije nešto što se ne može priuštiti s vremena na vreme, a taj isti nameštaj koristite toliko često da prosto ne možete sebi dozvoliti da sedite ili spavate na zaprljanoj površini.

Jednostavno, dubinsko pranje nameštaja je investicija u zdravo i čisto okruženje.

U nastavku ćemo govoriti nešto detaljnije o dubinskom pranju nameštaja, zašto je značajno i koliko često biste trebali da angažujete profesionalce. Pa, ako ste spremni, hajde da počnemo.

Zašto je dubinsko pranje nameštaja važno?

Nema sumnje da svi održavamo životni ili poslovni prostor što je moguće čistijim. Ipak, koliko god da se trudimo, desi se da je ponešto izvan našeg dometa, i figurativno i bukvalno.

Ukoliko imate malu decu ili ljubimce, sasvim sigurni da znate da s vremena na vreme dođe do prosipanja hrane ili piće po nameštaju, ili se desi da ostanu dlake po krevetu i fotelji.

Nije to ništa neuobičajeno, jer i vi sami ponekad to isto uradite, desi se trenutak nepažnje i eto je fleka koja nikako neće da nestane i pored svog tog truda.

Takve situacije dovode ne samo do stvaranja fleka, već i mikroorganizama, grinja, zatim se svakodnevno nagomilava prašina, a sve to utiče na zdravlje svih koji ne samo da koriste nameštaj, već i provode vreme u istoj prostoriji gde se on nalazi a gde takođe dolazi do “emitovanja” prašine svakog puta kada neko sedne.

Da biste se rešili svega što je “zarobljeno” u nameštaju duboko ispod radara vašeg oka, potrebno je angažovanje profesionalaca za dubinsko pranje nameštaja. Servisi koji nude ove usluge razmišljaju o svakom detalju i o mestima o koja su nepristupačna.

Dakle, nema improvizacija, već se sve izvodi na visokom nivou, sa garantovanim rezultatima uklanjanja tvrdokornih fleka, grinja, drugih mikroorganizama i svih nečistoća generalno.

Šta obuhvata dubinsko pranje nameštaja?

Dubinsko pranje se izvodi isključivo pomoću profesionalnih alata i hemijskih sredstava.

Čitav postupak se izvodi korišćenjem odgovarajućih mašina, u ovom slučaju usisivača koji se razlikuju od onih koje svakodnevno koristimo, ali i hemijskih sredstava koja su specijalno napravljena za ovu svrhu.

Dakle, nema straha od mogućeg oštećenja nameštaja, bilo fizički, bilo hemijski, jer je sve upravo predviđeno za ovu namenu.

Važno je napomenuti da se u većini slučajeva radi o mokrom dubinskom pranju, što znači da se nameštaj na početku prska rastvorom vode i odgovarajućeg hemijskog sredstva.

Nakon toga, potrebno je sačekati određeni period vremena kako bi došlo do reakcije i rastvaranja nečistoća. Zatim se počinje sa postupkom usisavanja.

Postupak se ponavlja sve dok se ne dođe do situacije da kroz cev usisivača prolazi samo čista voda.

Naravno, važno je reči i da se sve izvodi na licu mesta, dakle nema potrebe da donosite nameštaj u servis, niti da rastavljate nameštaj na delove.

Još prednosti dubinskog pranja nameštaja

Ako vas do sada nismo ubedili da je potrebno s vremena na vreme odraditi dubinsko pranje nameštaja, onda imamo za vas još par jakih argumenata.

Pre svega, napomenuli smo ranije da ovo nije bacanje para. Korišćenjem profesionalnih usluga dubinskog pranja nameštaja dobijate okruženje koje je čisto, bez alergena, mikroorganizama, sitnih nečistoća, jednostavno svega čemu mesto nije u nameštaju.

Plus, ne radi se uklanjanje samo na površini nameštaja, već se obično u zavisnosti od gustine materijala tkanine i dušeka prodire od 5 pa do 10 cm u dubinu.

Zaključak je da je ovo potreba koju sasvim sigurno svako može i trebalo bi da priušti barem jednom godišnje.

Još jedan argument za angažovanje profesionalaca je činjenica da prosečan čovek u kući ne poseduje odgovarajući usisivač za dubinsko pranje, a ni odgovarajuća hemijska sredstva.

Osim toga, neprofesionalno rukovanje može da dovede do oštećenja nameštaja, pa samo možete da napravite veći problem i trošak.

Na primer, nestručno pranje nameštaja može da dovede i do zadržavanja vode a kasnije i do stvaranja buđi, dakle samo do još problema.

Sa profesionalnim uslugama, dobijate kvalitetno očišćen i dezinfikovan nameštaj, bezbedan za sve koji ga koriste.

Još jednom se moramo vratiti na aspekt uštede novca. Usluga dubinskog pranja je i više nego pristupačna, bukvalno za svakog.

Angažovanjem iskusnih ljudi, vi ćete zapravo uštedeti jer nameštaj koji se redovno održava, od 6 meseci do godinu dana, duže može da traje, pa vi zapravo direktno štedite na kupovini novog nameštaja.

Zaključak

Za kraj, ne možemo a da još jednom ne istaknemo prednosti koje dubinsko pranje nameštaja donosi kada je reč o zdravlju i sredini u kojoj se zaprljani nameštaj nalazi.

Pranjem nameštaja, rešavate se fleka i neprijatnih mirisa koji nastaju usled prisustva prašine, znoja, boravka ljubimaca na nameštaju, prosipanja hrane i pića po krevetu, itd.

Te sitne čestice, osim što stvaraju fleke, mogu da privlače sitne insekte sa kojima sigurno da ne želite da delite prostor.

To je i više nego dobar razlog i jasan znak da će nakon tretmana čitava soba biti prijatnija za boravak.

Osim toga, čistoća je izuzetno značajna za zdravlje ljudi koji su osetljivi na alergene koji se svakako kriju unutar tkanine usled svakodnevnog korišćenja.

Ne samo za osetljive i alergične, već i za sve koji borave u prostoriji sa nameštajem koji možda nikada nije očišćen na kvalitetan način.

Iako možda vizuelno i ne izgleda tako, ali zapravo, osim prašine, u nameštaju se nalazi i veliki broj mikroorganizama koji izazivaju bolesti, nelagodnosti, reakcije od kojih patite a da možda niste ni svesni razloga.

Jednostavno, nema razloga da se mučite sa svim tim kada je rešenje prosto, pristupačno, i najviše od svega brzo.