Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Saveti

Kada treba stavljati podlogu za krečenje?

Kada dođe vreme za krečenje zidova, često imamo nedoumice oko tog posla. Ne znamo koju boju da izaberemo. Da li da okrečimo zid različitim bojama? Koja vrsta boje je najkvalitetnija?

Bezbroj je pitanja, na koja moramo sami dati odgovor. Međutim, za kakvu god boju da se odlučimo, treba da imamo na umu jednu bitnu stvar, a to je podloga za krečenje. Ova baza se postavlja na zid pre prvog premaza boje.

Međutim, zašto ne bismo samo naneli više slojeva boje, umesto što nanosimo podlogu za krečenje? Odgovor je jednostavan – podloga nam štedi vreme, novac i energiju.

Podloga za krečenje čini da boja prione za zid, tako da može dugo da traje. Ovako premazana boja preko podloge izgleda lepše i potpunije. Ukoliko ne stavite podlogu na zid, boja može brzo početi da se ljušti. Zid neće upijati boju, koju ste naneli bez podloge ili će je upiti neravnomerno, te ćete imati fleke na zidu.

U tim slučajevima, moraćete ubrzo ponovo krečiti zidove, što vam daje nepotrebne, duple troškove. Osim navedenih, podloga za krečenje ima još jednu prednost. Ima mogućnost  da savršeno prekije prethodnu boju na zidu i omogući novoj boji besprekoran izgled.

U kojim slučajevima je potrebno naneti podlogu za krečenje

  • Kada se kreči na poroznim zidovima, koji brzo upijaju i apsorbiraju boju. Podloga će pomoći u izjednačavanju upijanja te omogućiti ravnomernije nanošenje boje. Porozni zidovi imaju tendenciju da brzo upijaju boju, što može dovesti do neujednačenog izgleda i mrlja na završnoj površini. Podloga će sprečiti ovakve probleme tako što će stvoriti barijeru između zida i boje, smanjujući njegovo upijanje.

Na taj način, boja će se ravnomernije distribuirati i imat će bolju adheziju na površinu. Osim što omogućuje ravnomerno nanošenje boje, podloga takođe pomaže u poboljšanju trajnosti boje na poroznim zidovima. Budući da podloga upija i prodire unutar površine zida, ona će pomoći u jačanju veze između boje i podloge, čime se smanjuje mogućnost guljenja ili ljuštenja boje nakon što se osuši. Ukratko, upotreba podloge na poroznim zidovima je ključna kako bi se osiguralo ravnomerno nanošenje boje, poboljšala adhezija i osigurala trajnost završne površine boje.

  • Kada se prelazi sa tamnije na svetliju boju. Podloga će pomoći u blokiranju tamnijih nijansi i osigurati da nova boja ima pravilan ton. Pri prelasku sa tamnije na svetliju boju, tamnija boja ispod može uticati na konačni izgled nove boje. Bez upotrebe podloge, tamne nijanse ispod mogu provirivati kroz novu boju, što može rezultovati neravnomernim i neželjenim tonom na kraju.

Podloga za krečenje ima sposobnost blokiranja tamnih nijansi i sprečavanja njihovog prodora prema spolja. Ona će stvoriti dodatnu barijeru između stare i nove boje, osiguravajući da nova boja zadrži svoju svetlinu i pravilan ton. Osim što blokira tamne nijanse, podloga takođe pomaže u poboljšanju prianjanja nove boje na površinu. Ovo je posebno važno kada se prelazi sa tamnih boja koje imaju različite svojstva na svetlije boje. Podloga će stvoriti ujednačeniju površinu i bolju pripremu za nanošenje nove boje. Dakle, kada se prelazi sa tamnije na svetliju boju, upotreba podloge je preporučljiva kako bi se osiguralo blokiranje tamnijih nijansi i postigao pravilan ton za novu boju.

  • Kada se boji zid koji je prethodno bio masan ili prljav. Podloga će pomoći u stvaranju barijere između prljavštine i nove boje te osigurati bolje prianjanje. Masnoća, prašina i druga prljavština mogu se zadržati na površini zida, što može otežati prianjanje boje. Ako se nova boja nanese na takvu površinu bez pravilne pripreme, rezultat može biti da boja neće pravilno prijanjati i može se ljuštiti ili oguliti sa vremenom.

Podloga za krečenje će stvoriti barijeru između prljavštine i nove boje, sprečavajući prljavštinu da prodre na površinu boje. To će osigurati bolje prianjanje boje i smanjiti mogućnost da se nova boja oljušti ili oguli. Pre nanošenja podloge, svakako je potrebno očistiti zid i ukloniti masnoću i prljavštinu. Nakon toga, podloga se nanosi kako bi stvorila ravnomernu površinu i bolju pripremu za nanošenje nove boje. Kada se boji zid koji je prethodno bio masan ili prljav, upotreba podloge je preporučljiva kako bi se stvorila barijera između prljavštine i nove boje te osiguralo bolje prianjanje boje.

  • Kada se prelazi preko ranijih oštećenja na zidu, poput pukotina ili ogrebotina. Podloga će pomoći u popunjavanju i izravnavanju površine te stvoriti bolju podlogu za nanošenje boje. Pukotine ili ogrebotine na zidu mogu stvarati neravnine i nepravilnosti na površini. Ako se nova boja nanese na takvu površinu bez ispravke i pripreme, rezultat može biti da se oštećenja i neravnine i dalje vide kroz novu boju.

Podloga za krečenje će pomoći u popunjavanju i izravnavanju površine, a može se koristiti i kao baza za popravljanje i nivelisanje manjih oštećenja. Nakon nanošenja podloge, površina će biti izravnana, a pukotine i ogrebotine će biti manje vidljive. Osim toga, podloga će pružiti bolju podlogu za nanošenje boje. Pomoći će boji da se bolje prijanja na površinu, smanjujući mogućnost odvajanja ili guljenja boje u budućnosti. Dakle, kada se prelazi preko ranijih oštećenja na zidu, poput pukotina ili ogrebotina, upotreba podloge je preporučljiva kako bi se popunile i izravnale površine te stvorila bolja podloga za nanošenje boje.

  • Kada se kreči na sveže malterisane zidove. Podloga će umanjiti apsorpciju boje od strane svežeg maltera te osigurati da boja bude ravnomerno raspoređena. Svež malter je vrlo upijajuć i može apsorbirati puno boje prilikom nanošenja. To može uzrokovati neujednačenu raspodelu boje po zidu, što može učiniti da se boja neujednačeno suši i nestane sa zida.

Podloga za krečenje će značajno smanjiti apsorpciju boje od strane svežeg maltera i omogućiti da se nova boja ravnomerno rasporedi. To će osigurati da se nova boja unese u površinu i da se neće otkidati ili guliti sa zida. Nakon što se podloga osuši (zavisno od vrste podloge koja se koristi, vreme osušenja može varirati), na zid se može naneti nova boja. Ako se koristi pravilna tehnika nanošenja i pravilno razređuje boju, nova boja će se naneti ujednačeno i površina zida će izgledati glatko. Kada se kreči na sveže malterisane zidove, upotreba podloge je neophodna kako bi se smanjila apsorpcija boje od strane svežeg maltera i kako bi se osiguralo da se nova boja ravnomerno rasporedi.

Ukratko, podloga za krečenje se koristi kako bi se osigurala priprema površine i postigla bolja izdržljivost i estetika završnih slojeva boje. Važno je slediti uputstva proizvođača podloge i završnih materijala kako bi se postigao najbolji rezultat.

Koliko se suši podloga za krečenje

Kada se nanosi podloga za krečenje, važno je znati koliko vremena je potrebno da se potpuno osuši pre nego što nastavite sa nanošenjem boje.

Vreme sušenja podloge za krečenje može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora:

  1. Tip podloge: Postoji različiti tipovi podloga za krečenje na tržištu, a svaki od njih može imati svoje specifično vreme sušenja. Na primer, neki brže sušeći premazi se mogu osušiti za samo nekoliko sati, dok drugi mogu zahtevati i do 24 sata. Preporučljivo je da se pridržavate uputstava proizvođača kada je u pitanju vreme sušenja.
  2. Uslovi sušenja: Uslovi prostorije u kojoj se nanosi podloga takođe mogu uticati na vreme sušenja. Na primer, optimalna temperatura za sušenje podloge za krečenje je obično između 20°C i 25°C. Vlažnost vazduha takođe može uticati na brzinu sušenja. Ako je vlažnost visoka, sušenje podloge može trajati duže.
  3. Debljina nanosa: Debljina nanosa podloge takođe može uticati na vreme sušenja. Ako se nanese deblji sloj podloge, vreme sušenja može biti duže. Preporučuje se da se pridržavate uputstava proizvođača kada je u pitanju debljina nanosa podloge.

Uopšteno, podloga za krečenje će se osušiti za oko 6 sati u optimalnim uslovima. Međutim, preporučuje se da se sačeka najmanje 24 sata pre nanošenja sloja boje. Ova pauza će osigurati da je podloga potpuno suva i spremna za bojenje.

Važno je imati na umu da su to samo smernice, jer vreme sušenja može varirati u zavisnosti od spomenutih faktora. Uvek je najbolje pročitati i pratiti uputstva proizvođača za konkretan proizvod koji koristite.

Primena podloge za krečenje

Pre nego što krene da se nanosi podloga za krečenje, potrebno je srediti zidove. Najpre pogledajte da li su prljavi ili popucali. Obrišite svu prašinu i mrlje sa zidova i popunite rupe i pukotine cementom.

Ako ostavite neuredne zidove, ti tragovi će se posebno videti posle krečenja. Kada obrišete zidove i popunite nedostatke, sačekajte da se osuše i potom krenite sa nanošenjem podloge. Sačekajte da se ona dobro osuši i zidovi su spremni za krečenje.

Osim što se koristi za zidove pre krečenja, podloga se može primenjivati i pri farbanju drveta, plastike i metala. Ako direktno nanosite farbu na drvo, bez prethodno nanesene podloge, može se desiti da drvo brzo upije boju. Na taj način, boja će se prebrzo osušiti i biće sklona pucanju.

Postoji još jedan razlog, zbog kojeg bi trebalo da nanesete podlogu na drvo, pre nanošenja boje. To je sama boja svakog drveta. Ukoliko želite nekom bojom potpuno da prekrijete prirodnu boju drveta, onda će vam podloga biti neophodna. Uz pomoć nje, dobićete finu i ujednačenu boju koju želite i na drvenoj površini.

Plastika je pogodan materijal za promenu oblika, ali je, isto tako, zahvalna za farbanje. Da bi se ona valjano ofarbala, potrebna joj je podloga za farbanje. Kada se ona nanese pre boje, postiže se velika promena u izgledu. Boja lakše prijanja na plastičnu površinu premazanu podlogom i daje maksimalnu prekrivenost i pigmentisanost.

Podlogu treba stavljati i na metale, pogotovo one koji su izloženi uticaju vlage. Podloge za farbanje sadrže antikorozivna sredstva, koja pomažu metalu da se sačuva od rđe. Ako metal koji farbate već ima rđu, neophodno je da ga dobro očistite i nanesete podlogu koja pretvara rđu u soli metala. Ovo je odličan način da već starom metalnom predmetu date novi i lepši sjaj.

Nanošenje podloge na bilo koju površinu, a pogotovo na zid, pre krečenja, ima višestruki značaj. Prvo i osnovno, doprinosi boljoj estetici zidova, tako da ćete imati besprekoran krajnji rezultat vašeg rada. Osim toga, to je dobar način da obezbedite izdržljivu boju na zidovima, bez velikog troška. Čak ćete i uštedeti novac za kupovinu potrebne količine boje i učiniti zidove perfektnima.