Kada treba stavljati podlogu za krečenje?

Kada dođe vreme za krečenje zidova, često imamo nedoumice oko tog posla. Ne znamo koju boju da izaberemo. Da li da okrečimo zid različitim bojama? Koja vrsta boje je najkvalitetnija?

Bezbroj je pitanja, na koja moramo sami dati odgovor. Međutim, za kakvu god boju da se odlučimo, treba da imamo na umu jednu bitnu stvar, a to je podloga za krečenje. Ova baza se postavlja na zid pre prvog premaza boje.

Međutim, zašto ne bismo samo naneli više slojeva boje, umesto što nanosimo podlogu za krečenje? Odgovor je jednostavan – podloga nam štedi vreme, novac i energiju.

Podloga za krečenje čini da boja prione za zid, tako da može dugo da traje. Ovako premazana boja preko podloge izgleda lepše i potpunije. Ukoliko ne stavite podlogu na zid, boja može brzo početi da se ljušti. Zid neće upijati boju, koju ste naneli bez podloge ili će je upiti neravnomerno, te ćete imati fleke na zidu.

U tim slučajevima, moraćete ubrzo ponovo krečiti zidove, što vam daje nepotrebne, duple troškove. Osim navedenih, podloga za krečenje ima još jednu prednost. Ima mogućnost  da savršeno prekije prethodnu boju na zidu i omogući novoj boji besprekoran izgled.

Primena podloge za krečenje

Pre nego što krene da se nanosi podloga za krečenje, potrebno je srediti zidove. Najpre pogledajte da li su prljavi ili popucali. Obrišite svu prašinu i mrlje sa zidova i popunite rupe i pukotine cementom.

Ako ostavite neuredne zidove, ti tragovi će se posebno videti posle krečenja. Kada obrišete zidove i popunite nedostatke, sačekajte da se osuše i potom krenite sa nanošenjem podloge. Sačekajte da se ona dobro osuši i zidovi su spremni za krečenje.

Osim što se koristi za zidove pre krečenja, podloga se može primenjivati i pri farbanju drveta, plastike i metala. Ako direktno nanosite farbu na drvo, bez prethodno nanesene podloge, može se desiti da drvo brzo upije boju. Na taj način, boja će se prebrzo osušiti i biće sklona pucanju.

Postoji još jedan razlog, zbog kojeg bi trebalo da nanesete podlogu na drvo, pre nanošenja boje. To je sama boja svakog drveta. Ukoliko želite nekom bojom potpuno da prekrijete prirodnu boju drveta, onda će vam podloga biti neophodna. Uz pomoć nje, dobićete finu i ujednačenu boju koju želite i na drvenoj površini.

Plastika je pogodan materijal za promenu oblika, ali je, isto tako, zahvalna za farbanje. Da bi se ona valjano ofarbala, potrebna joj je podloga za farbanje. Kada se ona nanese pre boje, postiže se velika promena u izgledu. Boja lakše prijanja na plastičnu površinu premazanu podlogom i daje maksimalnu prekrivenost i pigmentisanost.

Podlogu treba stavljati i na metale, pogotovo one koji su izloženi uticaju vlage. Podloge za farbanje sadrže antikorozivna sredstva, koja pomažu metalu da se sačuva od rđe. Ako metal koji farbate već ima rđu, neophodno je da ga dobro očistite i nanesete podlogu koja pretvara rđu u soli metala. Ovo je odličan način da već starom metalnom predmetu date novi i lepši sjaj.

Nanošenje podloge na bilo koju površinu, a pogotovo na zid, pre krečenja, ima višestruki značaj. Prvo i osnovno, doprinosi boljoj estetici zidova, tako da ćete imati besprekoran krajnji rezultat vašeg rada. Osim toga, to je dobar način da obezbedite izdržljivu boju na zidovima, bez velikog troška. Čak ćete i uštedeti novac za kupovinu potrebne količine boje i učiniti zidove perfektnima.