Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Lifestyle

Kada su kaloriferi praktični i da li se isplati njihova upotreba?

Kaloriferi su uređaji za grejanje sa ventilatorom koji širi topao vazduh po celoj prostoriji. Pošto su mali i lako prenosivi izuzetno su praktični za upotrebu u domaćinstvima, ali i u velikim halama i proizvodnim postrojenjima.

Vrste kalorifera

Postoje tri vrste kalorifera a razlikuju se prema načinu na koji grejač pretvara električnu energiju u toplotnu i to su: konvekcijski, usmereni i kombinovani. Konvekcijski mogu da rade ceo dan i greju prostoriju bez opasnosti od pregrevanja.

Ugrađeni ventilatori šire topao vazduh gore i dole i na taj način brže zagreju celu prostoriju.

Usmereni kaloriferi topao vazduh izduvavaju u samo jednu tačku. Oni se koriste u malim prostorijama. Kombinovani prostoriju greju bez upotrebe ventilatora.

Obratite pažnju na jačinu uređaja

Kaloriferi se, osim po načinu pretvaranja električne energije u toplotnu i usmeravanja vazduha, razlikuju i po jačini. Najčešći su oni mali od 1500 do 2000W, ali ima i onih velikih jačine do 9000W. Naravno, u zavisnosti od potreba, kupac će odabrati grejalicu određene jačine.

Mnogi kaloriferi za kućnu upotrebu imaju i termostat za podešavanje temperature, kao i opciju podešavanja automatskog isključivanja što je odlična stvar jer ne postoji mogućnost pregrevanja.

Za šta se najčešće koriste mali kaloriferi?

Kaloriferi, pogotovo oni mali, imaju široku primenu u kućnoj upotrebi. U daljem tekstu ćemo nabrojati samo nekoliko primera kada su i više nego korisni i isplativi za brzo zagrevanje prostorije.

  • Za dogrevanje sobe za kupanje bebe

Kaloriferi su se pokazali kao izuzetno praktično rešenje kada je potrebno brzo dogrejati sobu za kupanje bebe. Sve više roditelja koji kupaju decu u koritu u spavaćoj ili dnevnoj sobi se odlučuje za ovaj način dogrevanja prostorije jer je  najbrži i najefikasniji.

  • Za brzo grejanje kupatila

Kupatilo je prostorija koju mnogi ne greju u toku dana u cilju uštede. Svi koji tako rade računaju s tim da se u kupatilu provodi najmanje vremena pa nije ni potrebno da bude posebno toplo. U tim stuacijama, za brzo zagrevanje kupatila pred kupanje najčešće koriste kalorifere koje ostave da rade nekih dvadesetak minuta pre kupanja.

  • Za dogrevanje prostorija dok se ne pokrene grejanje

Svim sistemima za centralno grejanje, bez obzira na vrstu goriva, potrebno je neko vreme da se pokrenu i da postignu zadovoljavajuću radnu temperaturu. U slučajevima kada se koriste kotlovi na gas ili struju situacija i nije toliko strašna jer oni održavaju zadatu temperaturu na tajmeru, ali, kada je, na primer, u pitanju kotao na ugalj i drva, pa se vatra u toku noći zagasi, onda rano ujutru može da bude prilično hladno.

U tim situacijama su kaloriferi koji će brzo zagrejati prostoriju odlično rešenje jer uz njih nema potrebe da se pre odlaska na posao i u školu ustaje mnogo ranije i loži vatra, a onda čeka da se podigne temperatura u radijatorima i prostoriji. Na ovaj način se štedi ogrev i produžava vreme za spavanje.

Na kraju, treba doneti zaključak o isplativosti upotrebe ovih grejalica. Obzirom na činjenicu da se one ne koriste kao glavni izvor toplote, već samo u slučajevima kada je potrebno brzo zagrejati neku prostoriju u kojoj nema klime, ulaganje u njih se zaista isplati. Kao što je već objašnjeno, umesto loženja vatre ujutru i bespotrebnog trošenja ogreva za samo sat vremena, može se uključiti ova grejalica, što je daleko jeftinija opcija u ovim situacijama.