Prelistavanje

Prelistavamo zajedno najinteresantnije teme

Saveti

5 saveta za pakovanje za putovanje

Pakovanje ranca ili kofera za putovanje, bilo da je kraći vikend odmor ili duže putovanje, ponekad može biti naporno, posebno ako ste ograničeni veličinom prtljaga i mestima za odlaganje vašeg kofera.

Avio kompanije mogu biti prilično restriktivne, zbog čega se moraju poštovati dimenzije i težina prtljaga koji je dozvoljen, ukoliko putujete avionom. Kako biste se što praktičnije spakovali, posebno za putovnje avionom, donosimo nekoliko izdvojenih saveta.

Piramidalni princip pakovanja

Ono što je u startu važno, bez obzira na to da li se pakujete u kofer ili ranac, je da lepo isplanirate redosled ređanja stvari. Na dno kofera ili ranca najpre stavite glomazne stvari poput većih komada odeće, pantalona ili džempera. Takođe, na dno nikako nemojte stavljati stvari koje vam mogu biti potrebne tokom puta jer ćete ceo kofer morati da raspakujete zbog jedne ili dve stvari.

Nakon krupnih stvari, slede majice ili tanja garderoba, a potom i košulje i najsitnije stvari poput nakita, sitnih delova kozmetike, naočara…

Uvijajte stvari i koristite kese za vakumiranje

Jedan od najboljih načina da pametno organizujete kofer ili ranac je da stvari ne slažete, već uvijate u rolne. Gotovo svako ko je probao ovaj princip pakovanja je bio oduševljen jer zaista mnogo više garderobe možete spakovati, a da se ona ne pogužva.

Još jedan od važnih saveta je da za pojedine odevne predmete koristite zip kesice ili vakum kese. I jedne i druge kese možete koristiti za donji veš, čarape, pa čak i majice jer dobijate na prostoru u koferu time što istisnete vazduh iz kese. Ako putujete low cost avio kompanijama, a koje su veoma čest izbor za odmor kada su u pitanju gradovi Evrope putovanja na ovaj način morate prilagoditi striktnim pravilima za nošenje prtljaga.

Kozmetika u manjim bočicama

Kozmetika na putovanju je veoma važna, ali je nemojte nositi u ogromnim količinama. Isplanirajte potrebnu kozmetiku na osnovu broja dana putovanja i prebacite je u manje bočice koje možete kupiti u drogerijama. Na taj način ćete smanjiti težinu ranca ili kofere, uštedeti prostor i izbeći nepotrebno nošenje kupke ili druge kozmetike koja nije potrebna u većoj količini.

Ovo je važno i za slučaj da putujete samo sa ručnim prtljagom avionom, jer u kabinu aviona ne možete uneti bočice veće zapremine od 100 mililitara. Sa druge strane, ukoliko putujete na letovanje Albanija, Crna Gora, Grčka, Turska i druge popularne destinacije najčešće nude hotele koji već imaju kozmetiku i sredstva za higijenu u sobama.

Kutijice za sitnije stvari

Nikada nemojte sitnice poput nakita, gumica, četke za kosu ili sličnih stvari samo ostavljati po koferu. Obavezno kupite zip kesice ili, još bolje, male plastične kutije u koje možete staviti najsitnije predmete. Na taj način ćete sprečiti da se nađu svuda po koferu i znaćete uvek gde se nalaze.

Planirajte i nosite samo ono što je neophodno

I za kraj, ne zaboravite da vam često na putovanju neće biti potrebno baš sve od garderobe što ste planirali da ponesete, neće vam biti potrebno više komada obuće itd. Zbog toga pažljivo isplanirajte šta ćete nositi, kakve vas temperature očekuju na putovanju, te na osnovu toga izaberite garderobu i stvari koje ćete nositi.

Isto tako, uvek proverite i šta možete očekivati u smeštaju, pa tako fen za kosu, kozmetiku i druge stvari nemojte nositi od kuće, ako znate da vas čekaju u hotelu.

Srećan put uz pametno spakovan kofer!